„Elárasztod fejem olajjal; csordultig van a poharam…”

2018. május 17., csütörtök

A közelmúltban ért véget a Magyar Bibliatársulat bibliaismereti versenyének legújabb fordulója, melynek különdíjasát, Bandor Zoltánt kérdezték a játékról, a Bibliáról, Isten gondviseléséről. 

– A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumából jelentkeztél a Magyar Bibliatársulat Alapítvány online bibliaismereti játékába. Melyik osztályba jársz?

– A Sárospataki Református Gimnázium 9. A emelt szintű angol osztályába járok.

– Ez az első alkalom, hogy részt veszel a játékunkban. Hogyan értesültél erről a versenyről?

– A parokia.hu-n követem minden nap a kijelölt igeszakaszokat, és csak véletlenül pillantottam meg a hírek között a versenykiírást.

– Mi keltette fel az érdeklődésedet?

– Elolvastam a kiírást és jött egy érzés, hogy jelentkezzek. Gondoltam tesztelhetem vele magam és tanulhatok is vele. Visszatekintve ez teljesen megvalósult, sőt annál inkább többet is kaptam ettől a versenytől, mint amit vártam. Szeretetet, törődést, figyelmet, és így az interneten keresztül is közösséget, testvéri közösséget az Úrban.

– Vettél már részt korábban is valamilyen iskolai bibliaismereti játékban?

– Nem, ez volt az első Bibliaismeretre alapuló verseny, amin részt vettem.

– Nagyon gyorsan sikerült kitalálnod a megfejtést a verseny középszintű kérdéseire, sőt magadtól elkezdted megoldani a honlapunkon éppen akkor elérhető, haladó szintű kérdéseket is. Majd azonnal és bátran igent mondtál, amikor azt javasoltuk, hogy próbáld meg a haladó szintű kérdéssort is megoldani.Ez azt jelzi, hogy szereted a Bibliát olvasni… Honnan ez a lelkesedés? Volt valaki, akivel először együtt olvastátok a Bibliát vagy gyermekbibliát? Mi fogott meg a könyvben?

– Mindig egyedül olvastam Bibliát, kb. 12-13 éves korom óta. Rendszeresen az utóbbi egy évben kezdtem olvasni, és mostanára, 15 éves koromra jutottam el arra az érettségi szintre, hogy érzékelni, értékelni tudom a Biblia fontosságát, szükségét. Minden napra erőt merítek belőle, mindig van számomra üzenete. Azt gondolom, hogy minden bennünk felmerülő kérdésre Isten már azelőtt megválaszolt, hogy mi rágondoltunk volna, és ezeket a Bibliában “tette közzé”. Az a véleményem, hogy ebben a valóban durva világban nehéz meglátni, felismerni és majd elfogadni az igazi igazságot, de Isten az Ő Fia által a Szentlélekkel közösségben utat mutat és tapossa előttünk az ösvényt, amin járnunk kell /amin jó járnunk. A Bibliát olvasva megerősödhetünk, útmutatást kaphatunk erre az útra, ha eléggé figyelünk.

– Gimnazistaként hogyan olvasod/olvassátok a Bibliát?

– Bibliát egyedül olvasok leginkább otthon, gimnazistaként gyakran a buszon, utazás közben; buszmegállóban, várakozás közben; vagy órák előtt, szünetben. De hittanórán, ifisekkel, keresztyén táborokban egyaránt.

– Van kedvenc bibliai történeted/szereplőd? Miért érzed közel magadhoz?

– Kedvencem egy mondhatni “klasszikus”, a 23. zsoltár. Ez a pár igevers kifejezi számomra Isten hatalmas kegyelmét, szeretetét, gondviselését. Amikor valami miatt aggódom, megterhelt, ideges vagyok, nem az Úrra figyelek, akkor ezt olvasom, és mindig megerősödök általa.

– Mi tetszett legjobban a tavaszi online bibliaismereti játékban?

– Az, hogy a szervezők szeretettel vállalták a fáradságot és az e-mailezést. A feladatok érdekessége és maga a verseny technikai megoldása.

– Szívesen ajánlanád bibliaismereti versenyünket más középiskolásoknak? Miért?

– Igen, mindenképp. Egyrészt azért, mert sokat lehet tanulni, fejlődni általa a bibliaismeretünket, hitünket tekintve. Másrészt mert úgyis annyi időt töltünk a neten, a gép előtt, így hasznosan is eltölthetjük. Összefoglalva hálás vagyok Istennek mindezért, most is megtapasztalhattam azt, ami a 23. Zsoltárban van megírva: elárasztod fejem olajjal; csordultig van a poharam. Valóban mennyire szerető, gondoskodó, jóságos Istenünk van. Legyen akármilyen az életünk világi szemmel tekintve, Vele bővelkedhetünk a jóban, eláraszt bennünket az Ő kegyelmével. Nem személyválogató, minden gyermekét ugyanúgy szereti és gondot visel róluk. Most is megmutatta ezt, amikor egy szegény családból származó, cigány gyerek különdíjat nyert a bibliaismereti versenyen. Legyen ezért áldott a neve mindenkor, Soli Deo Gloria. Köszönök mindent a szervezőknek, és tényleg nem tudom kifejezni, hogy mennyire hálás vagyok, és hogy mennyi öröm van a szívemben.

Forrás: bibliatarsulat.hu



Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.