„Jó érzés megmutatni, mit tudunk”

2018. május 24., csütörtök

Régi álmot váltott valóra a Baár-Madas Református Gimnázium három diákja, mikor tavaly év végén megnyerték a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A győztes csapat tagjaival azután beszélgettünk, hogy hazatértek cambridge-i nyereményútjukról.

Kétszer indult eddig „Baár-Madasos” csapat a komplex országos vetélkedőn, de csupán Boldizsár Imrének, Makovsky Mihálynak és Uri Benjáminnak – vagyis Iminek, Misinek és Beninek – sikerült maga mögé utasítania minden csapatot. „Ezen a versenyen ismerni kell a fizika, a kémia és a biológia tananyagot, Szent-Györgyi Albert életrajzát és Nobel-díjasaink eredményeit” – vázolja Vetlényi Dávid biológia tanár, a fiúk mentora a verseny sokszínűségét. Az is hamar kiderül, hogy a megmérettetés igazán népszerű, érdemes rá hamar jelentkezni, mert bár közel ötven csapatot tudnak fogadni a szegedi szervezők, könnyű kimaradni a keretből.

Igazi csapatmunka

Az első fordulóban a csapatok számítógépes tesztfeladatokkal mérték össze tudásukat, közülük hat csapat jutott be a döntőbe – ahol kísérletekkel és különböző tudományos problémákkal találkoztak. „Megadott elemekből kellett összeállítanunk egy molekuláris gépet, ami fény hatására gyógyszert adagol, a kémiai részben pedig hasonló színű anyagokból kellett kiválasztani a C-vitamint” – magyarázza Imi.

A felkészülés során a fiúk felosztották a témaköröket és azokat egyedül dolgozták ki, Imi pedig elvállalta Szent-Györgyi Albert életrajzát és a C-vitamint is. Mindhárman megtalálták a saját érdeklődési körüknek megfelelő részeket, és bár Benit nyelvvizsgája miatt nem tudjuk megkérdezni a tapasztalatairól, csapattársai biztosítanak róla, hogy ő is nagyon élvezte a versenyt.

Vetlényi Dávid azt is hozzáteszi, a fiúk maximalizmusa nem lepte meg, mivel mindhárman bejutottak az idei OKTV döntőkbe: Misi fizika I. kategóriában a 8. helyen, Beni és Imi pedig biológia II. kategóriában a 22. és a 23. helyeken végeztek. Emellett Imi tavaly 2. helyezést ért el a Dr. Árokszállásy Zoltán Biológia-Környezetvédelmi Versenyen. Azonban elért eredményeik ellenére is csak szerényen válaszolnak, amikor megkérdezzük, hogy érezték magukat a győzelem után: „Örültünk, de csak azt tudom mondani, furcsa érzés volt – feleli Imi, Misi pedig hozzáteszi: „Tudtuk, hogy a döntőben jól szerepeltünk, mégis meglepett a győzelem.”

Utazás Cambridge-be

Az első helyezetteknek ebben az évben négynapos utazást szervezett a Cambridge Szeged Society. A csapat számára nagy élmény volt az angliai út, örültek, hogy az érettségi és a további versenyek előtt ilyen aktívan pihenhettek. Elmesélik, hogy látták a Trinity College-ot, az Ely katedrálist, Newton leveleit és például Luther Márton 1517-ben írt 95 tételének eredeti példányát. „Voltunk a Hopkins intézetben, ahol Szent-Györgyi Albert is kutatott, és láttuk azt a C-vitamint, amit még ő izolált – mondja Imi. – Olyan helyeken járunk, ahova turisták nehezen juthatnak el. Jó volt ennyi év nyelvtanulás után elutazni egy angol nyelvterületre.”

Newton almafája

„Igazán kedves családoknál laktunk, ez alatt a pár nap alatt beleláttunk mindennapjaikba, sokkal izgalmasabb volt, mintha elszigetelve töltöttük volna a szabadidőnket egy hotelben” – folytatja Misi. Az programok mellett kellemes meglepetésben is részük volt: találkoztak a Baár-Madas egyik öregdiákjával, aki fizikát tanul a Trinity College-ban. „Nagyon hasznosak voltak a találkozások és olyan történelmi emlékeket láthattunk, amikről eddig csak könyvekben olvastam” – foglalja össze Imi.

Csak együtt megy

Bár a fiúk jövőre is szívesen versenyeznének együtt, erre nem lesz lehetőségük, mert Imi idén érettségizik. Misi viszont úgy gondolja, új csapatban is kipróbálná magát: „Jó érzés megmutatni, mit tudunk. Jó volt közösen gondolkozni a feladatokon, és a cambridge-i út is vonzott minket. De valójában ez nemcsak egy verseny, hanem egy olyan hétvége, ahol találkozhattunk más diákokkal – és ezalkalommal Sir Richard Timothy Hunt Nobel-díjas professzorral is.” Mint mondja, különleges élmény volt belelátni az aktuális kutatásokba, de az is, hogy iskolájuk csapata végre felálhatott a dobogóra. „Jó öregbíteni is iskolánk jó hírét, szerintem ez egy szuper gimnázium, örülök, hogy lehetőségem van elmélyülni azokban a tárgyakban, amik érdekelnek” – teszi hozzá.

Iminek hasonlóak a gimnáziumi tapasztalatai: hálás, hogy ilyen eredménnyel zárhatja végzős évét. „Nyolcadikos voltam, amikor jelentkeztem, szerettem volna ide járni a protestáns nevelés és a biológiai tagozat miatt. Már a szóbeli felvételi is megnyugtató volt, a következő években pedig hasonlóan szép élmény volt – már mondhatom múlt időben – a biológia tagozat. Szeretek és szerettem ide járni” – emlékszik vissza.

Tanáruk szerint változó, hogyan viszonyulnak a diákok a versenyekhez és a természettudományokhoz. Mint mondja, a biológia jelenleg népszerű, míg a kémia és a fizika nem annyira. „Idén nagyon szerettem volna, hogy dobogósok legyünk, azt mindenképp megérdemelték volna – de az első hely felülmúlta az elképzeléseimet, nagyon büszke vagyok rájuk – fogalmaz Vetlényi Dávid. – Csapatversenyekben erős a gimnáziumunk, fontosnak tartjuk, hogy diákjaink megtanuljanak együtt dolgozni, mert ez az életben is elengedhetetlen lesz számukra, bármilyen területen is helyezkedjenek el.”

Farkas Zsuzsanna

Istent keresem

Jn 4,19–26

„...lélekben és igazságban imádják az Atyát...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →