Képtelen kert a völgy forgatagában

2018. július 20., péntek, Taliándörögd

Látó látogatókért imádkoznak az idei Művészetek völgye református udvarának házigazdái: céljuk leleplezni a hamis istenképeket és feszegetni a hit határait. Meredek ugrásra biztatnak, amelyhez szükségszerű elengedni a jól bevált kapaszkodókat.

A taliándörögdi és öcsi reformátusok ismét bizonyságot tettek nyitottságukról és vendégszeretetükről: udvarukban július 20. és 29. között újra interaktív kiállítások, gyermekprogramok, koncertek és művészetterápiás foglalkozások valósulhatnak meg. 

A Balaton-felvidéki összművészeti fesztivál taliándörögdi templomkertje Bölcsföldi András és önkéntes munkatársai segítségével néhány napon belül olyan Képtelen kertté alakul át, amelyben barangolva, a valódi istenarcot és saját valódi arcát kutató ember szétfeszítheti a kereteket, helyére teheti önmagát – abba a képbe, amit Isten alkot róla.

Vissza lehet térni a kertbe?

A 28. Művészetek völgyét három helyszínen – Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön – szervezik. A tíznapos fesztivál közel 1200 programmal várja a látogatókat: az udvarokban, házakban és ligetekben mindenki kedve és érdeklődése szerint válogathat: családi és közösségi szórakozási lehetőségek, színházi előadások, képzőművészeti, táncos és irodalmi estek, beszélgetések között. Idén is nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre és a különböző természetvédelmi programokra is.

A református udvar szervezői Isten ábrázolhatatlanságából szeretnének kifejezni valamit a művészet eszközeivel. Szabóné László Lilla projektkoordinátor szerint a templomban Isten kategorizálhatatlanságával szembesülhet a látogató „majd az ember által felállított hamis istenképeken keresztül az azokra válaszul érkező kijelentések fonalát követve eljuthat a nem látható, de jelen lévő Isten közelségébe”. Ez a történet valaha az emberiség bölcsőjéből, az Éden kertjéből indult – ahol az ember az lehetett, akinek Isten megteremtette, és annak is érezte magát. Vajon vissza lehet-e térni ebbe a kertbe? Van-e arca a láthatatlan Istennek? Ki lehet-e tapogatni ezt az arcot és levethetők-e a maszkok az emberről? Önök is utánajárhatnak ennek, ha ellátogatnak a fesztiválra.

Képes istenkeresés

A református udvar idén három központi helyszín – az Isten háza, a régi kántortanító lakhelye, mint az ember háza és a kert közepén található kávé háza – köré épül. A helyszínek a kölcsönös gazdagodás színterét képviselik majd városiak és falusiak, művészek és művészetkedvelők, idősek és fiatalok, hívők és nem hívők között.

Megcsodálhatjuk többek között Egri Erzsébet ikonfestő alkotásait, Votin Dóra Képtelen képek című kiállítása pedig az első lépés lehet a völgybe látogató, istenkereső ember számára, hogy kijusson elképzeléseinek labirintusából. Az interaktív tárlatokon rendhagyó módon helyet kapnak sajátos Krisztus-ábrázolások is: „A környékbeli szórványgyülekezetek hűséges tagjainak portréit is bemutatjuk, vagyis az emberen kifejeződő Krisztus-vonásokat" – mondja Szabóné László Lilla.

Emellett független színházi előadások, közösségi alkotó- valamint terápiásműhely, irodalmi kávéház és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Homo Ludens Project, a Zsongom együttes, az Inda és a Lámpaláng zenekar. Az élő könyvtárban a látogatók találkozhatnak református alkotókkal, akik nemcsak azért érdekesek, mert kutatják az istenarcot, hanem mert az emberarcú Istenről mesélnek. De megszólal a legnagyobb művész is: Isten igéje minden délben felhangzik az udvarba betérőknek.

Önkéntes örömhír

Bölcsföldi András, a budapesti teológia spirituálisa több mint tizenöt éve szervez kiállításokat a fesztiválon teológushallgatók bevonásával. Volt, aki fűkaszát vagy éppen lapátot ragadott, hogy az udvari szemetet elszállítsa, mások a korhadt padlót kezdték felszedni a lakatlan öcsi parókia imatermében – az előkészítő munkálatok során a kölcsönös együttműködés jegyében összefogtak a környékbeli református gyülekezetek és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek. Bölcsföldi András szerint ők tanulnak a legtöbbet az itteni közösségektől „bölcsességük és látásuk által, hiszen jó példát mutatnak arról, hogyan lehet a kevesen hű lenni, megőrizve azt, ami érték”.

A helyi lakosok mellett a budapesti teológiával kapcsolatban álló önkéntesekhez ezúttal csatlakoztak a pápaiak is. Csepreginé Ármai Kinga negyedéves hallgató missziós gyakorlata apropóján szívesen vesz részt a Művészetek völgye református programjainak előkészítésében és lebonyolításában: „Évek óta el akartam jutni a völgybe mint résztvevő, ám ez most jó alkalom, hogy mint szolgáló is itt legyek. Az utóbbi időben különösen is aktuálisnak érzem a világba elvinni az örömhírt” – meséli, majd hozzáteszi, szerinte ennek a sokszor megfoghatatlan feladatnak strukturált keretet ad a református udvar.

Látó látogatókért imádkoznak az idei Művészetek völgye református udvarának házigazdái is. Céljuk leleplezni a hamis istenképeket és feszegetni a hit határait. Meredek ugrásra biztatnak, amelyhez szükségszerű elengedni a jól bevált kapaszkodókat. Merítsenek bátorságot és térjenek be hozzájuk!

A részletekről a református udvar Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Forrás: parokia.hu, fotó: Füle Tamás

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió