Menekültek befogadására szólítanak fel a cseh reformátusok

2018. augusztus 03., péntek

Testvéregyházunk, a Cseh Testvérek Protestáns Egyháza a menekültek befogadására és szolidaritásra szólította fel a kormányt. A Zsinati Tanács alábbi nyilatkozatát európai partnereik és ökumenikus szervezetek is megosztották.

A Cseh Köztársaság bejelentette, hogy nem hajlandó befogadni egyetlen menekültet sem abból a 450 emberből, akiket egy halászhajón találtak az olasz partok közelében. Andrej Babiš miniszterelnök és Jan Hamáček külügyminiszter kijelentették, hogy a Cseh Köztársaság nem tesz eleget Olaszország sürgős kérésének és nem segít egyetlen bevándorlónak sem.

Szeretnénk hangot adni a cseh kormányzat hozzáállásával kapcsolatos aggályainknak. Úgy véljük, hogy a kormány állásfoglalása, egyfelől a közvetlen veszélynek kitett emberek, másfelől az európai közösség tagjai iránti szolidaritás hiányáról tanúskodik. A segítségnyújtás elutasításával, a Cseh Köztársaság szembefordul a civilizált világ alapvető értékeivel – azokkal az értékekkel, amelyekre egyébként támaszkodik és amelyek, többek között, a keresztény hagyományok és értékrend alapját is jelentik.

Az Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetsége már tavaly nyáron az együttműködésünket kérte, mivel igen sok bevándorló érkezik a tengeren át és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása, a többi európai ország támogatása nélkül, hatalmas terhet ró Olaszországra.

Meggyőződésünk, hogy államunk – az európai partnerekkel és intézményekkel együttműködve – képes megtenni a megfelelő lépéseket a gazdasági bevándorlás és a szervezett emberkereskedelem ellen.

Ugyanakkor bizalommal vagyunk mind az állami, mind a civil szervezetek iránt, és úgy érezzük, hogy társadalmunk kellő önbizalommal, morális tartással és kellően hatékony működési módszerekkel rendelkezik ahhoz, hogy segíthesse azokat, akik erre igazán rászorulnak.

Teljes felelősséget kell vállalnunk a kölcsönös szolidaritás érdekében. Jézus szavai nem hagynak kétséget afelől, hogy segítenünk kell az elesetteknek. Amikor konkrét embereket közvetlen veszély fenyeget, nem fordíthatunk hátat megvetően, közönyösen.

Fordította: Székely Ágnes

Forrás: www.e-cirkev.cz

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió