Vigyázol magadra?

2018. augusztus 05., vasárnap

„Legyen gondod önmagadra és a tanításra" – e gondolatok még fontosabbá válnak, ha valakire épp fiatalok tanítása bízatott, hiszen „ilyenkor a jövő léte vagy épp nem léte a tét" – fogalmazott Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektora az idei Konfi+ konferencia augusztus 5-i nyitó istentiszteletén.

A Zsinati Ifjúsági Iroda munkatársai Nagyváradon szervezték meg a Kárpát-medencei református ifjúsági munkások idei szakmai konferenciáját, melynek a Partiumi Keresztény Egyetem ad otthon augusztus 5. és 8. között.

„Isten az, aki leginkább várt minket erre a konferenciára, ezért legyünk nyitottak szavára. Azonban ugyanígy legyünk nyitottak arra is, amit egymástól tanulhatunk, mert ez a megismerés is nagyon fontos az ifjúsági munkában” – köszöntötte Bedekovics Péter irodavezető a Konfi+ résztvevőit.

Építkezés kívül-belül

Pálfi József, a Partiumi Keresztyén Egyetem rektora a nyitó istentiszteleten a konferencia vezérigéje alapján hirdette az igét: „Legyen gondod önmagadra és a tanításra, maradj meg ezek mellett, mert ha így cselekszel, megmented magadat is, hallgatóidat is.” (Tim 4,16)

A rektor szerint bár Pál apostol nem csupán az ifjúság között szolgálóknak vetette papírra sorait, egyáltalán nem fontoskodó öregemberként szólt, személyes hangvételű üzenetei nem légüres térbe íródtak, ezért érdemes ma is megfogadnunk ezeket. „E gondolatok még fontosabbá válnak, ha valakire épp fiatalok tanítása bízatott, hiszen ilyenkor a jövő léte vagy épp nem léte a tét – figyelmeztetett. – A jövőt ma is Isten felől kell várnunk, ezért fontos ma is a reánk bízottak gondolatait Isten felé, egy normális, keresztyén életút felé terelni.” Pálfi József hangsúlyozta, pont emiatt nem érdemes vezetőként teret adni a kényelmesnek tűnő korszellemnek.

„Olykor az egész életünk függ attól, hogy vigyázunk-e önmagunkra” – tette hozzá a PKE rektora. Mint mondta, az „önmagad” szóban benne van a „mag” szócska, emlékeztetve rá, hogy a belső építkezés, a fejlődés és a megerősítés mindennek az kulcsa. „Isten feladatot ad, képessé tesz rá és megmutatja, mi az, amit tennünk kell” – biztatta Pálfi József a jelenlévőket, hozzátéve: őrizni, gyarapítani és terjeszteni kell a kapott örökséget, az „igaz és egészséges” tanítást. „Sokfajta tanítás, könnyű és langyos beszéd hangzik a mi korunkban is, de nekünk egyetlen dologhoz kell hűségesnek maradnunk: ahhoz, amit Krisztus hagyott ránk” – hangsúlyozta.

A PKE rektora arra is felhívta a figyelmet, hogy egyszerre kell odafigyelni arra, ami a világban történik és azokra, akiket ránk bíztak, „akikért mi tartozunk felelősséggel”. „Bár nem egyszerű feladat hiteles tanítással és személyes példamutatással odaélni mások elé Krisztust, minden alkalommal ezt munkáljuk, amikor valaki rajtunk keresztül hallja Őt” – zárta gondolatait Pálfi József.

Megerősítik a szolgálókat

A szervezők szerint a fiatalokkal – különösen is a már konfirmáltakkal – foglalkozó vezetőknek időről-időre szüksége van szakmai segítségre, ezért ebben az évben a bibliai vezetést választották a találkozó témájául, erről szólnak majd a délelőtti főelőadások és ehhez kapcsolódnak a délutáni alkalmak is. A délelőtti előadásokat Németh Áron, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem adjunktusa tartja, a konferencia igei alkalmain pedig az Őrálló dicsőítő zenekar szolgál majd.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Zila Gábor 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió