Több vagy, ha adsz

2018. október 15., hétfő

„Mindig valami nagyot és csodálatosat akarnak az emberek létrehozni, de rá kell döbbennünk, hogy ez ennél sokkal egyszerűbb. Mindenkiben ott van egy elvetett mag, ami egy-egy szóra, igehirdetésre, élethelyzetre kinyílik, és képesek leszünk kilépni a komfortzónánkból." Közel 9000 fiatal vállalta, hogy ezen a hétvégén kompromisszum nélkül segít országszerte és határon túl. A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes, ifjúsági akciót 11. alkalommal rendezte meg a három történelmi keresztyén egyház.

„Nem szenzációra van szükség, hanem hogy kilépjünk a kereteink közül, és megmutassuk másoknak Jézus szeretetét" – fogalmazott Szloboda József esperes október 12-én, a Jó Pásztor Nővérek által üzemeltetett Családok Átmeneti Otthonában megtartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, hajlamosak vagyunk körülbástyázni magunkat mindenfélével – lakással, jó fizetéssel –, és azt mondani, hogy ez a mi komfortzónánk.

„De ha az ember egy kicsit őszinte önmagával, akkor rájön, hogy nem érzi jól magát ebben, mert ezek idővel korláttá válnak. És amikor ezeket a korlátokat át kell lépni, elkezdjük a kompromisszumokat megkötni. Azért nem váltok munkahelyet, mert itt biztosan megkapom a fizetésemet, azért nem változtatok az élethelyzetemen, mert... a kifogások által pedig önmagam foglyává válok." Hozzátette: Jézus pont erre tanít, amikor kilép a saját komfortzónájából. „Egy bölcs tanítói funkciót várunk el – természetesen ezt a szerepet is soksor betölti a Bibliában, de nagyon sokszor másképp viselkedik, például amikor észreveszi Zakeust a fán, vagy amikor nem mos kezet, vagy a szombatnapi kalásztépés és a száradt kezű meggyógyításakor."

Böjte Csaba ferences szerzetes, a 72 óra fővédnöke videóüzenetben üdvözölte az akcióba bekapcsolódókat. Arra bíztatta a fiatalokat, hogy merjenek kitörni az önzésükből, merjenek elindulni az önzetlen szeretet útján, ami egy nagy kaland. A helyszínen Veres András római katolikus püspök, Lackner Pál, evangélikus püspök, Széles Csongor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságügyi főosztályvezetője és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is köszöntötte a fiatalokat.

A sajtótájékoztató zárásaként a Családok Átmeneti Otthonának vezetője, Déri-Popper Andrea invitálta a résztvevőket egy közös önkénteskedésre. Az intézményben lakó gyerekeknek játékos feladatokkal és szórakoztató programokkal – célbadobással, lufihajtogatással és arcfestéssel – készültek az önkéntes fiatalok, az édesanyáknak pedig ajándékokkal, kozmetikai szolgáltatásokkal kedveskedtek.

60 ezer életet mozgattak meg

A vállalkozó önkéntesek ezen az októberi hétvégén olyan feladatokat kaptak, mint intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek – fogyatékkal élők, idősek számára. A hétvége folyamán 350 segítő projekt valósult meg határon innen és túl összesen 100 településen. Idén 8800 fiatal vállalta, hogy önkéntes munkára szánja a hétvégéjét, és ott segít, ahol szükség van rá.

A 72 óra célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére elkötelezettségére, lelkesedésére és segítőkészségére. Az akció szervezői és résztvevői saját bevallásuk szerint számtalanszor megtapasztalhatták az elmúlt években, hogy mikor önzetlen segítségnyújtásra vállalkozunk, mindig képesek vagyunk többet adni, mint gondoltuk volna. És ahogy az idei bilbiai mottó is üzeni: „Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is." (Lk 6,38)

Az akció eddigi története alatt több mint 60 000 fiatalt mozgatott meg országszerte, akik közel 150 településen csaknem 2 800 közhasznú projektet hajtottak végre. A kezdeményezés Németországból indult, és 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. 2010 óta Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Magyarország rendszeresen együttműködik az akcióban, amelybe 2012 óta Csehország is bekapcsolódott. Önkéntes cserecsapatok küldése és fogadása által idén magyar és cseh csapatok vesznek részt egymás projektjeiben.

Szenczi-Kovács Emese, fotó: Bakos Dávid

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.