Abraham Kuyper-konferencia

2018. november 09., péntek, Budapest

Az egykori holland teológus-miniszterelnökre emlékeznek a Károli Gáspár Református Egyetemen november 9-én egy nemzetközi konferencián.

Néhány évvel ezelőtt előkerült egy holland nyelvű levelezés Sebestyén Jenő teológus professzor hagyatékából a budapesti Ráday Levéltárban. A leveleket a néhai holland teológus és miniszterelnök, Abraham Kuyper lányai írták neki. A hagyaték és Kuyper személye körüli, jelenlegi kutatások eddigi eredményeit összegzendő, a Károli Gáspár Református Egyetem néderlandisztika tanszéke és az amszterdami Vrije Universiteit nemzetközi konferenciát szervez, bemutatva a szerteágazó kutatási irányokat.

Abraham Kuyper nevét hallva sokan Hollandia egykori miniszterelnökére (1901-1905) gondolnak, esetleg a Forradalomellenes Párt (1879) vagy az amszterdami Vrije Universiteit (1880) alapítójára. És noha ezek közül valamennyi megjelölés érvényes Abraham Kuyperre, róla és történelmi jelentőségéről ennél többet is el lehet mondani. 

Kuyper és a gondolatvilágához közel álló teológusok – elsősorban Sebestyén Jenő – sokat jelentettek Magyarország és a magyar protestánsok emancipációja számára. Ezzel foglalkozik a konferencia teológiai és társadalmi kérdéseket taglaló első része.

A délutáni programban kap helyet Kuyper nemzetközi megítélése – aki szenvedélyes utazó is volt – jelentőségének magyar kontextusát helyezve a vizsgálódás fókuszába. A harmadik rész középpontjában Kuyper életének, munkájának és befolyásának nemzetközi jellege áll majd. A záró rész pedig a Károli egyetemen folyamatban lévő kutatások megközelítési módjából villant fel egy-egy témát: Kuyper lányainak munkájáról Magyarországon és Magyarországról, Sebestyén Jenő magyar teológussal való barátságának hatásáról a holland-magyar kulturális kapcsolatokra, és végül arról, milyennek látja a magyar művészettörténész Abraham Kuyper portréit.

A konferencia időpontja: 2018. november 9., péntek
Helyszíne: Károli Gáspár Református Egyetem, 1088. Budapest, Reviczky u. 4. Buda Béla terem
Regisztráció: form.jotformeu.com

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió