Az egyházi és népi dallam fúziója

2018. december 21., péntek, Zeneakadémia

Református hálaének népzenével – Tímár Sára énekes lemezbemutató koncertet ad a Zeneakadémián, december 21-én, pénteken 19 órától.

A Junior Prima díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezét bemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, hiszen olyan előadásra vállalkozott a művész, amire előtte még senki. A népi dallamvilág és a református egyházi énekek összekapcsolódását igyekszik bemutatni, méghozzá szokatlan formában téve ezt zenekarával. Egyházi jellegű népdalok kíséretében, ezen énekeket egyedülálló módon népi hangszereken szólaltatják meg élőben a Zeneakadémián és hangzóanyagon, amely lemez már a koncerten is megvásárolható.

Tímár Sára református családban nőtt fel, az egyházi dalok gyermekkora óta fontos szerepet töltenek be az életében. Egy kalotaszegi gyülekezetben hallott először olyan egyházi dalokat, amelyeknél a helyi hívők a máshol megszokott, általános gyülekezeti gyakorlattól eltérően beemelték a saját tájegységük népzenéjének előadásmódját a liturgikus gyakorlatba, és a jól ismert dallamokat népzenei díszítésekkel szólaltatták meg. Az élmény hatására kezdett el foglalkozni a lejegyzett és egységes, valamint a nép ajkán variálódott anyag összehasonlításával. Ezeket a zsoltárokat és dicséreteket a régi falusi közösségekben otthon és munka közben, az élet bármely időszakában énekelték.

„Számomra e dallamok egyenértékűek a magyar népdalkinccsel! Minden vágyam, hogy ezek ismét részesei legyenek mindennapi életünknek. Remélem, hogy ez a néphagyományból merített új hangzás meghozza a kedvet minden hívő számára a szívből jövő énekes imádsághoz." – Tímár Sára.

A koncert különlegessége az a hangzás lesz, amelyet igen ritkán hallhat az értő hallgatóság. Hiszen a dalokat népi hangszerekkel adják elő a zenekar tagjai. A koboz, citera, furulya, nagybőgő, hegedű és brácsa mind-mind különleges hangzásvilágot kölcsönöznek majd a daloknak. A liturgikus énekeket olyan népdalok is kísérik a koncerten, amelyek témájukban egyházi jellegűek. A zenészek között megtaláljuk Bolya Mátyást, Szabó Dánielt, Halászi Lehelt, Kalász Mátét,
Fekete Mártont és Lelkes Andrást. 

A lemezről itt olvasható további információ.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.