PIKNIKkel ünneplik az egyház születésnapját

2019. június 03., hétfő

Focikupa katolikus-protestáns örökrangadóval, evangélikus püspök igehirdető, pünkösdi és metodista dicsőítők, Taizé-imaóra – estébe nyúló piknikre várják a fiatalokat a magyarországi keresztény egyházak ifjúsági vezetői június 6-án, csütörtökön. A hagyományos pünkösd előtti ökumenikus zenés találkozó formájában megújul, de üzenete változatlan: valódi találkozásokra hívja a vizsgaidőszak közepén az egyetemista korosztályt.

Pünkösd előtt évről évre megtelik gitárzenével és énekszóval a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) kápolnája. A különböző felekezetű fiatalok azért gyűlnek össze, hogy évente egyszer ki-ki a saját stílusában, de mégis közösen, együtt dicsőítsék Istent. „A zenében abszolút megmutatkozik sokszínűségünk, de az egységünk is, hisz a dalok ugyanarról Krisztusról szólnak" – mondja Bacsó Benjámin, a Magyarországi Baptista Egyház ifjúsági missziójának és a MEÖT Ifjúsági Bizottságának vezetője. Az először 2011-ben megszervezett pünkösdi ökumenikus vigília tavaly már elfoglalta a MEÖT-székház udvarát is, idén időben és programkínálatában terjeszkedik tovább, valamint nevében is megújul.

Vigília helyett PIKNIK

„A zenés vigília kifejezés nem feltétlenül érthető, a piknik pedig jobban kifejezi a program közösségi jellegét" – tudjuk meg a szervezőktől. A baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi és református fiatalok – kiegészülve a katolikusokkal – ökumenikus focikupával, csocsó- és pingpong bajnoksággal és egyéb szabadidős programokkal készülnek június 6-ára. A program időpontját is a fiatalok szokásaihoz igazítják, délután háromtól egész este fél tizenegyig várják Lágymányoson a jó hangulatra, kikapcsolódásra, Istenre figyelésre, elmélyülésre vágyókat. Egy dolog nem változik a korábbi évekhez képest – állítják –, ez pedig a tartalom: a középpontban ezúttal is az Istennel és egymással megélhető találkozás lesz.

Szeli Noémi, Bedekovics Péter, Fischl Vilmos MEÖT-főtitkár, Bacsó Benjámin, Gurzó János és Vadászi Dániel 

Csütörtökön délután háromkor nyitja meg kapuit a rendezvény: az ökumenikus focikupának a szomszédos Műegyetemi Katolikus Közösség (MKK) ad otthont, majd öt órától kezdődik a közös dicsőítés. A MEÖT-székház színpadán a baptisták Budapestifi dicsőítő csapata, az MKK zenekara, a MIX metodista ifjúsági zenekar, a református egyetemi gyülekezet 1RE dicsőítő csapata, az OIM pünkösdi zenekar és az evangélikus M.Is.K.A vezeti az éneklést. Kondor Péter evangélikus püspök este héttől prédikál, az estét pedig a tíz órakor kezdődő Taizé-imádság zárja.

Tapintható egyetértés

„Olyan pikniket szervezünk, amihez mindenki hozzáteszi a maga színfoltját" – mondja Szeli Noémi Szélrózsa-koordinátor. A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályának munkatársa szerint az ökumené tapinthatóvá válik azáltal, hogy létrejön egy ilyen délután. A szervezők nem titkolt célja, hogy a közös tevékenységek által érzékenyítsék a keresztény fiatalokat egymás felekezete iránt. Erre bátorít a PIKNIK igei mottója, Pál apostol római keresztényeknek írt buzdítása is: „egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját." (Róm 15,5b-6)

„Szeretnénk megmutatni, hogy mindannyian ugyanazt az Istent imádjuk, Krisztushoz tartozunk. Ez a találkozó erre nagyon jó" – fogalmaz Gurzó János, a Magyar Pünkösdi Egyház ifjúsági missziójának vezetője. „Emellett valódi találkozásokat akarunk generálni, segíteni, hogy a különböző közösségek kapcsolatba kerüljenek egymással, mert ez saját hitük megértésében is sokat segít, megerősítést adhat" – teszi hozzá Bedekovics Péter, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájának vezetője. „Ugyanakkor ezt egy olyan eseménynek szánjuk, ahová elhívhatjuk a nem hívő fiatalokat is, hogy lássák, mi az a plusz, ami a kereszténységben van" – egészíti ki Vadászi Dániel másodéves teológus, a Magyarországi Metodista Egyház ifjúsági bizottságának tagja.

Közösen vagyunk hitelesek

Minderre nem is lehet jelképesebb alkalmat találni, mint a pünkösdöt, az egyház születésnapját. Ahogy a Jeruzsálemben tartózkodó, sokféle nyelven beszélő ünneplő sokaság megértette a pünkösdi üzenetet, úgy az öt szervező, a MEÖT Ifjúsági Bizottságának tagjai is szót értenek egymással, bár más-más egyházi valóságból és teológiai háttérből jönnek. „Az ökumenikus mozgalom száz évvel ezelőtt abból a tapasztalatból nőtt ki, hogy nem lehetett Isten szeretetéről, elfogadásról és megváltásról hitelesen beszélni úgy, hogy közben a különböző felekezetek passzív-agresszív módon viszonyultak egymáshoz" – mondja Bedekovics Péter. A budapesti református egyetemi lelkész szerint nagy ereje van, ha az egyházak közösen is fel tudják mutatni Krisztust, mert a fiatalokra hatványozottan igaz, hogy csak azt fogadják el, amit hitelesnek tartanak.

Bacsó Benjámin úgy fogja fel a lelkes csapat rendszeres találkozásait, mint a magyarországi keresztény egyházak ifjúsági misszióinak legfelsőbb egyeztető fórumát, ahol lehetőség van a „falak bontogatására" és tapasztalatcserére is. „Fontos az is, hogy megismerjék és bátorítsák egymást, akik országos szinten foglalkoznak az ifjúsággal – osztja meg tapasztalatait Szeli Noémi. Mint mondja, ugyanazok a problémák, nehézségek merülnek fel egy Csillagpont, egy Szélrózsa vagy egy Baptista Ifjúsági Nagytábor szervezésénél. – Jó találkozni, egymást ötletekkel, tanácsokkal, inspirációval segíteni." Vadászi Dániel még hozzáteszi: imádságos és böjti hátteret biztosíthatnak a közös szolgálathoz. A csapat ezzel a lelkülettel készül a PIKNIKre, de pünkösd után sincs megállás, őszre ökumenikus szakmai fórumot terveznek a fiatalokkal foglalkozóknak.

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.