Keresztyének a „világ leghalálosabb határátkelőjéről”

2019. június 07., péntek

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) a palermói polgármesterrel közösen szólította fel az európai országok kormányait a föld-közi tengeri mentőakciók folytatására és a menekültek elosztására. A felhíváshoz az Egyházak Világtanácsa (EVT) és a Református Egyházak Világközössége (REV) is csatlakozott.

Szicíliába látogatott Heinrich Bedford-Strohm bajor evangélikus püspök, az EKD elnöke, ahol találkozott a Valdens Egyház menekültmissziójának vezetőivel és Leoluca Orlandó palermói polgármesterrel. A német egyházi és az olasz városvezető, meghallva az Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetségének segélykérését, közös nyilatkozatban sürgeti – az Európai Unió keresztyén alapértékeire hivatkozva –, hogy az európai kormányzatok támogassák a menekültek mentését célzó akciókat a Földközi-tengeren, valamint működjenek közre a menedékkérők befogadásában és ellátásában.

Ma nincs európai szintű elosztási mechanizmus az Európai Unióban a mediterrán térségben kimentett menedékkérők befogadására. Ezért a nyilatkozatukban azonnali politikai megoldást sürgetnek, ami már idén nyáron választ ad a szükséghelyzetre, egyben arra szólítja fel az „együttműködésre kész országok koalícióját”, hogy közös, fenntartható migrációs politikát dolgozzanak ki.

A nyilatkozat rámutat arra, hogy a migráció történelmi jelenség, ami az emberek szabad mozgáshoz való jogában gyökerezik, gazdasági, politikai és ökológiai kiváltó okait pedig egyszeri politikai döntésekkel nem lehet semmissé tenni. „Az emberek vagy a jobb élet reményében kelnek útra, vagy a háború, a szegénység és környezeti katasztrófák elől menekülnek” - fogalmaznak. „A menekültek számának várható növekedése a nyári időszakban kritikusan fontossá teszi az Európai Unió számára, hogy alapértékeit szem előtt tartva találjon megoldást az egyes országok bevonásával és így előzze meg a tragikus halálesetek számának további növekedését a Földközi-tengeren.”

A politikai megoldás részeként humanitárius folyosók létrehozását sürgeti, valamint azt, hogy biztosított legyen a hajótöröttek kimente. „A Földközi-tenger a világ leghalálosabb határátkelője”, ahol ebben az évben is többszáz halálos áldozatot regisztráltak. Az EKD elnökének állásfoglalása azt is hangsúlyozza: „haladéktalanul be kell fejezni a civilek kutató- és mentőakcióinak kriminalizálását”. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a tengeri mentőakciók biztosítása állami felelősség, ami összehangolt és sürgős megoldást tesz szükségesség Európában. „Legyen így!” – zárul a nyilatkozat.

Külügyi Iroda

www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.