Református kitüntetettek

2019. augusztus 20., kedd

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adtak át. Összeállításunkban a református díjazottakról számolunk be.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el Pótor László nyírmeggyesi lelkipásztor munkásságát. A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át Bóna Zoltán Sándor dunavarsányi lelkipásztor.

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Pécsi L. Dániel jelképművész. Nevéhez fűződik több református vonatkozású címer, többek között a Magyar Református Egyház jelképének megalkotása.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Dávid István orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara Hittanoktató- és Kántorképző Intézetének főiskolai tanára.

A népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjat vehetett át Kiss Árpádné Veres Katalin palástkészítő.

Kiss Árpádné immár három évtizede készíti a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő református lelkipásztorok számára a liturgikus öltözetet, a lelkipásztorok palástját. Óriási lelkesedéssel, odaadással és jelentős részben autodidakta módon fejlesztette tudását, és vált szakmai körökben elismert népi iparművésszé. A Debreceni Református Kollégium híres viseletét, a tógát újraalkotta az intézmény felkérésére. Munkái öt kontinensen fellelhetők, ezzel is képviseli, terjeszti a magyar kultúrát, népművészetet és hagyományokat. Egyedülálló módon, más technikákat is bevonva, díszeket fogalmaz át a kézzel horgolt paszományok nyelvére, templomok faragott díszeiből, hímzésminták felhasználásával, templomi festett mennyezeti kazetták mintázatát szem előtt tartva. Kiss Árpádné jó ízléssel ötvözi a hagyományokat és az újdonságokat, mint a bibliai gazda, aki ót és újat hoz elő éléskamrájából. (ttre.hu)

reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió