A Református félóra e heti adásából

2019. október 09., szerda, Országszerte

Napelemek a református templom tetején Apostagon, elektromos autóval kiszállított adományok Budapesten, Szegeden, Debrecenben és komposztálás a lelkészi hivatal udvarán a belvárosban, pár lépésnyire a sétálóutcától. A teremtés hetén meglátogattunk néhány gyülekezetet, hogy jó példákat gyűjtsünk: hogyan védik a teremtett világot a református közösségek.

Riportunkban beszélgetünk Szanyi Ferenccel, az Apostagi Református Gyülekezet lelkészével, Mándi Ferenccel, a Csongrádi Református Egyházmegye diakóniai munkatársával és Kereskényiné Nemes Líviával, a Szeged-Honvéd téri Református Egyházközség egyik lelkipásztorával.

Az egyházak húsz éve ott vannak a hazai könnyűzenei fesztiválokon a Közös Pont sátorral, ahová a fiatalok betérhetnek elcsendesedni, kérdezni, beszélgetni. Egy ideig a Szigeten is részt vettek, ott még úrvacsorát is osztottak. A jubiláló Közös Pont vezetőségének evangélikus lelkész tagjával, Horváth-Csitári Boglárkával és református tagjával, Demeter Lászlóval beszélgettünk, elsőként a „jelenlét misszió” kifejezés jelentéséről.

Sok trauma és frusztráció megérthető és ezáltal feldolgozható, ha tisztában vagyunk családunk, nemzetünk és egyházunk történetével – mondja Lányi Gábor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának adjunktusa. Most ő mesél arról, hogy milyen lesz idén a reformátusság múltjával foglalkozó teológusok, egyháztörténészek, jogtörténészek, néprajzosok és levéltárosok találkozója, vagyis a Hagyomány, Identitás, Történelem konferencia.

Végül most induló Szeretet percek rovatunkban a Magyar Református Szeretetszolgálat Több mint 500 kampányáról hallhatnak.

Műsorunk végén Kovács Enikő református lelkész, a Dunamelléki Református Egyházkerület missziói referensének áhítatát hallják Petri Nórától.

Kedves állandó és leendő Hallgatóink! A Református félórát október 9-én, szerdán fél kettőtől hallhatják a Kossuth Rádióban. Szeretettel várjuk véleményüket, észrevételüket műsorunkkal kapcsolatosan! E-mail címünk radio@reformatus.hu

 

Várja Önöket a felelős szerkesztő, Fekete Zsuzsa, a hangmester, Maksay Helga, és a műsorvezető, Hegedűs Márk.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.