Kilenc képen az egység éve

2020. január 05., vasárnap

Tengeren túli testvéreinkkel együtt adtunk hálát a magyar református egységért, mélyült az elköteleződésünk szíriai partneregyházaink felé, új református templomok épültek országszerte – kilenc emlékezetes képpel emlékezünk a 2019-es esztendőre. Önnek melyik a kedvence?

Tűz a Ráday 28-ban

Szomorú hírrel kezdődött a tavalyi év: 2019. január 23-án este kigyulladt a Dunamelléki Református Egyházkerület budapesti székháza. A tűzoltók megfeszített munkával ugyan el tudták oltani a lángokat és a Ráday Diákotthon lakói is időben kimenekültek az utcára, de egy férfi, Farkas Zoltán elhunyt a tűzben, valamint az épületkomplexum hátsó része menthetetlenné vált. A bajban nagyon sokan megmozdultak: az egyetemistákat más kollégiumokban helyezték el, odaveszett ruháikat, számos használati tárgyukat is pótolták, az elhunyt feleségét és gyermekeit pedig 37,5 millió forinttal támogatták. Vidékről és határon túlról, nemcsak egyházon belülről érkeztek felajánlások. A budapesti teológia ideiglenes helyszínen kezdte az új tanévet, a Ráday Könyvtár állományát is elköltöztették, a bontásra ítélt kollégiumot az egyházkerület kormánytámogatásból tudja újjáépíteni. A nyomozás kiderítette, hogy kamaszok gyújtottak tüzet a háztömb mögötti téren, az terjedt át az épületre.

Közösségek épülnek

 Örömteli építkezésekről is beszámolhatunk: tavaly is több református gyülekezet éptített magának templomot, bővítette vagy újította fel ingatlanait. Nyolcvan éves tervek valósultak meg Pesterzsébeten azzal, hogy elkészült a Klapka-téri gyülekezet temploma, Taksonyban pedig három évszázadnyi álom vált valóra a képünkön is látható református templom felszentelésével. De ott voltunk egyebek mellett akkor is, amikor letették a diósdi templom alapkövét, valamint bemutattuk a kalocsai református gyülekezetet, melynek bővülő templomát az október utolsó vasárnapjának perselyadományaival Önök is támogatták.

Testvéri kapcsolataink Szíriában 

A 2011 óta húzódó szíriai háború máig sem ért véget, az ottani keresztyének számára egyre nagyobb jelentősége van minden segítő szándéknak: gesztusnak, imádságnak, támogatásnak. 2017 decembere után tavaly tavasszal ismét magyar református delegáció látogatott Libanonba és Szíriába, hogy testvéregyházi megállapodást kössön az ott élő arab ajkú és örmény református közösségekkel. A nyilatkozat aláírása csak egy újabb állomás volt az egyre mélyülő együttmű partnerkapcsolatban: a Magyar Református Szeretetszolgálat már kétszer gyűjtött a szíriai gyülekezetek vasárnapi iskoláinak működésére, a Generális Konvent a hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjprogramját segíti, valamint a damaszkuszi örmény református általános iskola felújítására is adománygyűjtést hirdetett. A 2019. márciusi látogatás óta pedig a bombatámadásban megsérült, majd részben magyar református támogatásból megújult aleppói Immánuel templom falát is magyar virágmintás kazetta díszíti.

Egység nap Debrecenben

2019 azért volt az egység éve a magyar reformátusok számára, mert tíz évvel korábban, 2009. május 22-én nyilvánítottuk ki a trianoni határokon átnyúló zsinati közösségüket. Az évfordulón ismét Debrecenben gyűltünk össze: a 2019. május 17-én tartott ünnepi zsinaton az amerikai Kálvin Egyházkerület is csatlakozott az egyre bővülő Magyar Református Egyházhoz, másnap pedig több ezer ember élte át együtt az Egységnap ünnepi forgatagát, a szabadtéri istentisztelet emelkedettségét és vehetett közösen úrvacsorát. Mi is ott voltunk a Kossuth téren és arról kérdeztük a résztvevőket, mit jelent számukra a magyar reformátusok egysége. 

Szolgálat a katonák között

Huszonöt évvel ezelőtt indult újra a Tábori Lelkészi Szolgálat Magyarországon. Az évfordulóról az egyházak vezetői és a Honvédség protestáns tagjai is megemlékeztek, Jákob János tábori püspökkel pedig a katonák közötti szolgálat fontosságáról beszélgettünk. Azt is megtudtuk, hogy a tábori lelkészek tavaly Boszniában, Koszovóban és Irakban láttak el missziós feladatokat. Közben más társadalmi szolgálatunk is kerek évfordulóhoz érkezett: 2019-ben lett harmincöt éves a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója, mely a szenvedélybetegeken segít.

A Csillagpont: körbevesz

Az egység és a közösség volt a témája a kilencedik Csillagpont református ifjúsági találkozónak is. Több ezer Kárpát-medencei fiatal találkozott július 23. és 27. között Debrecenben. A délelőtti főelőadások arra tanították őket, hogyan épül bennünk és közöttünk egyre jobban Isten országa, az esti áhítatok pedig az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretetközösségébe hívák őket. A délutáni programokat és az esti koncerteket is a közösségépítés jegyében szervezte meg a többszáz önkéntes, akik szolgálatuk során szintén megélték az egységet. 

Párbeszéd Szárszón

A keresztyéndemokrácia volt a témája a tavaly augusztusi Reformátusok Szárszói Konferenciájának. A nagymúltú, 2017-ben újraindított közéleti találkozón Bogárdi Szabó István püspök, Kövér László házelnök és Trócsányi László európai parlamenti képviselő mellett további neves kutatók, egyházi vezetők, egyetemi oktatók és világi szakemberek osztották meg gondolataikat a keresztyénség és a demokrácia kapcsolatáról. Szárszó öröksége a református értelmiség párbeszéde, amely nem pusztán elemzője, de alakítója is a hazai közéletnek, ezért a rendezvény teret biztosított Orbán Balázs államtitkár és Ungár Péter ellenzéki országgyűlési képviselő közéleti-politikai vitájának is.

Diákokból szolgatársak

A lelkész szakot végzett hallgatóknak nem ér véget a tanulás azzal, hogy megkapják diplomájukat: szakdolgozatvédésük és záróvizsgájuk után még vár rájuk egy központi vizsga, melynek teljesítése az önálló lelkészség feltétele. Egyházi, közéleti, valamint etikai kérdésekkel és a Második Helvét Hitvallással kapcsolatos tudásukról kell számot adjanak az egyházkerületek vezetői és a teológiák tanárai előtt. Tavaly szeptemberben harmincheten tettek sikeres lelkészképesítő vizsgát, mi arról kérdeztük őket, hogyan képzelik el szolgálatukat. Az ősz folyamán pedig összesen harmincnégy új lelkipásztor kezdte meg szolgálatát egyházunkban. Ünnepi istentiszteleten indították útjukra őket egyházkerületi elöljáróik. 

Karácsony a Bethesdában

Egyházunk gyermekkórházában az év minden napjára jut egy kiemelkedő pillanat, néhányról mi is megemlékeztünk. Beszámoltunk arról, hogy tavasszal Magyar Örökség-díjat kaptak, hogy a jobb betegellátásért szövetkeztek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjával, valamint hogy a dolgozóik egészségére is odafigyelnek. Megmutattuk Önöknek a kórházban dolgozó gyógyító közösséget és szerteágazó tevékenységükről készített kisfilmeket is. Évente 140 ezer gyermeken segítenek, Zente és Levente, a két SMA-s kisfiú is a Bethesdában kapta meg az életmentő kezelést. De Velkey György főigazgató segítségével a gyermekkórház karácsonyába is bepillanthattunk.

Köszönjük eddigi figyelmüket, idén is törekszünk tájékoztatni olvasóinkat egyházunk életének legfontosabb, legérdekesebb történéseiről. 

Áldott évet kíván a reformatus.hu szerkesztősége

Fotó: Harmathy András, Kalocsai Richárd, Sebestyén László, Szarvas László

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió