Átadták a Bach Mindenkinek Fesztivál adományait

2020. január 23., csütörtök

Idén a Kárpát-medence több mint 100 településén szólal meg Bach muzsikája hangversenytermekben, templomokban, iskolákban, kórházakban, aluljárókban és tereken március 16. és 22. között a Bach Mindenkinek Fesztiválon. 2019-ben 3,5 millió forintnyi adományt gyűjtöttek a Bethesda Gyermekkórháznak, idén pedig a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkáját segítik a zenével.

„A fesztiválon a művészek önkéntesen vesznek részt, az események ingyenesek a közönségnek, de adományaikkal hozzájárulhatnak a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkájához" – mondta el Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató a programsorozatot bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten. A fesztiválon fellép majd mások mellett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Honvéd Férfikar, a Magyar Állami Operaház zenekara, a debreceni Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus. A hivatalos megnyitó és koncert az Állami Operaház Eiffel Műhelyházában lesz, a zárókoncertnek a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont.

Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője hozzátette: olyan lélegeztetőgépet szeretnének vásárolni, amely alkalmas csecsemők, kis- és nagyobb gyermekek, valamint felnőttek ellátására is betegszállítás közben. Az alapítványról elmondta, hogy 15 éve tevékenykednek, ők indították Magyarországon az első gyermekmentőorvosi autókat, amelyek a gyermekintenzív-osztályok „meghosszabbított karjaiként" foghatók fel. Kitért arra is, hogy az elmúlt mintegy 10 évben 35 ezer szülőt oktattak országszerte ingyenesen elsősegélynyújtásra, mivel a gyermekkori balesetek 75 százaléka megelőzhető lenne – mutatott rá.

A sajtótájékoztatón átadták a 2019-es fesztiválon összegyűjtött 3,5 millió forintnyi adomány segítségével beszerzett új lélegeztető-altatógépet a Bethedsa Gyermekkórházban. Velkey György főigazgató kiemelte: a tavalyi jótékonysági program kedvezményezettjei azok a súlyosan beteg gyermekek, akik légzésükben szorulnak támogatásra. Ezeknek a gyerekeknek magas szakmai tudásra és magas technológiájú környezetre van szükségük, ehhez járul hozzá az újonnan beszerzett gép, amely az intenzív aneszteziológiai ellátás műszere.

Forrás: MTI, fotó: Bruzák Noémi

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.