Az EU-külügyminiszterek közös állásfoglalást adtak ki a vallási türelmetlenségről

2011. február 22., kedd

A vallási türelmetlenség és diszkrimináció megnyilvánulásai miatti aggodalmukat hangoztatták brüsszeli állásfoglalásukban a külügyek irányítói.

A vallási türelmetlenség és diszkrimináció megnyilvánulásai miatti aggodalmukat hangoztatták hétfőn Brüsszelben elfogadott közös állásfoglalásukban az Európai Unió országainak külügyminiszterei.

Utaltak arra, hogy a közelmúltban több országban követtek el erőszakos, illetve terrorista cselekményeket keresztények és istentiszteleti helyeik, illetve muzulmán zarándokok és más vallási közösségek tagjai ellen. "Sajnálatos módon a világ egyetlen helye sem mentes a vallási intolerancia megpróbáltatásaitól" - állapították meg a miniszterek.

Hangsúlyozták, hogy a vallásszabadság egyetemes emberi jog, amit mindenhol és mindenki tekintetében meg kell védeni. Az uniós miniszterek szerint elsődlegesen az államok kötelessége, hogy megvédjék polgáraikat - köztük a vallási kisebbségek tagjait -, és biztosítsák jogaikat.

"A nemzetközi közösségnek meg kell szilárdítania álláspontját, és közös választ kell adnia azoknak, akik a vallást a megosztás, a szélsőségesség szítása, valamint az erőszak eszközeként akarják használni" - áll a külügyminiszterek állásfoglalásában.

A szöveg általános egyetértéssel történt elfogadása pontot tett annak a vitának a végére, amely hosszú ideje zajlott az unióban arról, helyes-e külön is kiemelni a keresztény közösségek elleni támadásokat. Az állásfoglalás kezdeményezői ugyanis erre helyezték a hangsúlyt, míg mások szerint meg kellett volna maradni az általános érvényű toleranciaértékek megfogalmazása mellett, anélkül, hogy kifejezetten említenék a kereszténységet. Végül kompromisszumos szöveg született, amely első helyen említi a vallási intolerancia áldozatai közt a keresztényeket, de említést tesz a muzulmán zarándokokról és más vallási közösségekről is.

MTI

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió