Kárpátalja: átadták a Komjáti Benedek-sajtódíjat

2011. február 20., vasárnap

Az idei kitüntetett Tótik Enikő, az Ungvári Televízió magyar nyelvű adásainak szerkesztő-riportere lett. Soós Katalin újságíró munkáját a kuratórium oklevéllel jutalmazta.

Az idei kitüntetett Tótik Enikő, az Ungvári Televízió magyar nyelvű adásainak szerkesztő-riportere lett. Soós Katalin újságíró munkáját a sajtódíj kuratóriuma oklevéllel jutalmazta. A díjátadó ünnepséget a héten tartották a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) püspöki hivatalában - adja hírül az egyház honlapja.

alt
Zán Fábián Sándor püspök átadja a díjat

Ott van szinte minden nagyobb eseményen

Tótik Enikő, immáron másfél évtizede van a szakmában. Olyan műfajban, olyan eszközökkel mutathatja be a KRE életét, amely a leginkább eljut a nagyközönséghez, merthogy a TV elé hamarabb leül az ember, minthogy könyvet, újságot venne a kezébe. Riportfilmjei, tudósításai nagy részét a Duna TV is közvetíti, így nem csupán a kárpátaljai, de az egész Kárpát-medence magyarjai is értesülnek az itteni eseményekről. Tótik Enikő immáron közel másfél évtizede készíti a vallási anyagait. Ott van szinte minden nagyobb eseményen, ami az egyházhoz kötődik: a templomok, parókiák felújításáért tartott hálaadó istentiszteleteken, jótékonysági koncerteken, a líceumok tanévnyitóin és tanévzáróin, lelkészszenteléseken és -beiktatásokon. De oknyomozó riportjaiban is foglalkozik az egyház gondjaival, és fontosnak tartja a szórványgyülekezetek életének bemutatását is. Munkájában sok segítséget kap operatőr kollégáitól – Jenei Jánostól és Vass Tamástól –, akik biztosítják, hogy riportjai képileg is tükrözzék a mondanivalót.

Ír és beszél

A Komjáti Benedek sajtódíj kuratóriuma úgy döntött, hogy idén oklevéllel jutalmazza Soós Katalin munkáját, aki igen sok újságcikkben – elsősorban a Küldetésben, de a Kárpátinfóban és a Reformátusok Lapjában –, a Sion Rádióban közölt riportjában írt, beszélt a KRE tevékenységéről, céljairól és feladatairól, szolgálatáról, missziói küldetéséről, a Kárpát-medencei reformátusság egységének fontosságáról, arról, milyen fontos szerepet játszik az egyház, a család, a gyülekezet a kárpátaljai magyarság megmaradásában.

A sajtódíj

A KRE 2009-ben alapította meg a Komjáti Benedek sajtódíjat. A kuratórium a díjjal minden évben a sajtó és média azon munkatársait jutalmazza, akik az egyház életét bemutató, magas szakmai szinten elkészített anyagaikkal a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtják. A díj nevét az egyik első Kárpátalján is munkálkodó kiváló humanista bibliafordítónak, Komjáti Benedeknek köszönheti. 1533-ban a Perényi család támogatásával adta ki Krakkóban Szent Pál leveleinek magyar fordítását, ami az első magyar nyelvű nyomtatott könyv. A díjazottat a KRE Zsinati Tanácsa által kijelölt kuratórium választja ki. A sajtó díj emlékplakettből, emléklapból és pénzbeni jutalomból áll. Az emlékplakett Matl Péter szobrászművész alkotása.

Istent keresem

Lk 1,1–25

„De íme, most megnémulsz, és nem tudsz megszólalni egészen addig, amíg ezek végbe nem mennek,” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink