Karácsonyi ünnepi koncert a börtönben

2010. december 20., hétfő

Az ÉDEN zenekar ünnepi koncerttel szolgált a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az alkalmon Vad Zsigmond esperes végzett igei szolgálatot.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség zenekara, az ÉDEN ünnepi koncerttel szolgált a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben december 18-án. Az alkalmon Vad Zsigmond esperes, a gyülekezet lelkipásztora végzett igei szolgálatot a karácsony örömüzenetéről.

A börtön történetének egyedülálló pontja volt a szombati alkalom. Most először hangzott fel zene ilyen nagy létszámú és változatos hangszerelésű együttestől, amely odavonzotta az Isten igéjére talán még nem nyitott fogvatartottakat is, hiszen „esemény” volt. Közel százan gyűltek össze mind a földszinti térben, karnyújtásnyira a zenekartól, mind pedig körben az emeleti folyósokon, felülről figyelve a zenére. Férfiak és nők, fiatalok és idősek hallgatták a koncertet, amely a keresztény ifjúság számára ismert daloktól a református énekeskönyv énekein át a zenekar saját szerzeményeiig közel tucatnyi dalból tevődött össze. Az Intézet lelkésze, Mészáros Barna szolgálata nyomán, egy ÉDEN-lemez segítségével a közönség ismerősként énekelte a dalokat, sőt, kérésükre hangzottak el kedvelt, számukra sokat jelentő számok is. 

 

Az evangélium üzenete mindenki számára jelent örömet, de ez a közeg az, ahol különleges jelentőségük van a szabadítás öröméről, lelki próbákról, az Isten útján járásról szóló énekeknek. Az egyszerű érdeklődés és izgalom, amely felrázta a nap huszonnégy órájából huszonhármat cellájukban töltőket, fokozatosan fordult megrendültségbe, megérintettségbe. Jézus születésének történetét meghallgatta a börtön közössége, majd Vad Zsigmond szólt az ünnepről, amely a fogvatartottak számára nem a vágyott körben telik majd el. „Krisztus levele” viszont minden jelenlévőnek hirdette, hogy e születésnap ünnepeltjével minden körülmények között együtt lehet megélni a karácsonyt, és ez az, ami az ünnep teljességét adhatja. A szolgálat mellett a Nagytemplom gyülekezetének karácsonyi ajándékát adta át az esperes: úrvacsorai készletet a börtön közössége számára, Fazekas Erzsébet munkáját, amelynek már évek óta híján voltak; továbbá egy-egy apró ajándékot minden megjelentnek. A koncert végét jelentő dalok a hitben való járást és a mindenért Istennek járó dicsőséget hirdették, jó hangulatot hagyva, ráadást követelve a közönség körében.


„A Mindenható tökéletességéig eljuthatsz-e?” - kérdezi Jób könyve, és tudjuk, hogy nem tetteink által van üdvösségünk. A mennyei Atya tudja csak, mit indít el, milyen munkát végez egy közel két órás, szombat délutáni „istentisztelet” a társadalom törvényei által elítélt emberek szívében, de a szolgálattevők mind reménnyel telve, és maguk is sokat kapva élték át a börtönidőt. Számunkra, az együttes tagjai számára már délelőtt elkezdődött az alkalom, a „színpad” berendezésével, próbákkal. A beléptetés szigorú rendszere, mobiltelefonjaink lefoglalása után közel kilenc órán keresztül járkáltunk mágneskártyával nyíló rácsos ajtók között. Az intézet területén tett rövid séta után új élmény volt szabadon kilépni az utcára, de tudtuk, hogy a szabadítás valódi örömét Jézustól kaptuk meg.

Szabadi István

Forrás: ttre.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió