Wálisok segítettek a jótékonysági Mága-koncerten

2013. május 21., kedd

A debreceni református cigány szakkollégium diákjai Mága Zoltán debreceni koncertjén vettek részt – nemcsak a hallgatóság részeként, hanem rendezőként is. Farkas Kitti szakkollégista beszámolója.

Mint minden hónapban, áprilisban is részt vehettünk egy szakkollégiumi hétvégén, mi, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium diákjai. A hétvégén szakkollégiumi kurzus keretein belül beszélgethettünk különféle, a cigányságot érintő témákról, s hallgathattunk előadásokat. A szombati napot koncertlátogatással zártuk.

A kollégium hallgatói, amikor lehetőségük van rá, önkéntes munkát vállalnak a Magyar Református Szeretetszolgálatnál, s most is felkértek minket, hogy segítsünk a jótékonysági koncerten.

A feladatunk jegyszedés, -árusítás, illetve a vendégek útbaigazítása volt. Többen is részt vállaltunk ebben a tevékenységben. A koncert 18 órakor kezdődött, és a Debreceni Református Nagytemplom már egy órával korábban megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. Emberek sokasága lepte el a helyszínt rövid időn belül.

Kezdetben köszöntőket hallhattunk, és tájékoztatást a rendezvény céljáról. Mága Zoltán célja az volt, hogy minél több embert varázsoljon el a koncert alkalmával, és minden korosztály megtalálja és megtapasztalja a klasszikus-, a könnyű-, és a népzene szépségét, a magyar zenei kultúra egyetemességét.

Véleményem szerint ezt sikerült megvalósítani, mivel a közönség sorai között a pár hónapos kisgyermektől, egészen a kilencven éves idős emberig, minden korosztály élvezhette a muzsikaszót.

A műsorban a Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretével a hegedűművész olyan világhírű művészekkel lépett fel, mint Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Kiss B. Atilla Liszt-díjas tenor, Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekes, Pándy Piroska Príma-díjas operaénekes, Boncsér Gergő a Magyar Állami Operaház magánénekese, ifj. Balázs János Junior Prima-díjas zongoraművész.

A jótékonysági koncert bevételéből a magyarországi és kárpátaljai nehéz sorban élő tehetséges diákokat támogatták, akik egy megindító műsorral fejezték ki hálájukat.

A meglehetősen hideg templompadok ellenére, senki sem akarta elhagyni helyét. A hegedűszó varázsa mindenkit magával ragadott.

Köszönet a lehetőségért, hogy egyrészt munkánkkal hozzájárulhattunk a rendezvény gördülékeny lebonyolításához, és másrészt, hogy mi is hallhattuk, egy Isten által ily módon megáldott tehetség előadását.

Farkas Kitti, Wáli István Református Cigány Szakkollégium, Debrecen

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.