Három eljárás van folyamatban Hegedűs Loránt ellen

2014. április 03., csütörtök

Az Országos Esperes-Gondnoki Értekezlet 2014. április 2-i ülésén beszámolót hallgatott meg a Hegedűs Loránt elleni egy évvel ezelőtti panasz kezeléséről. Más ügyek is terítékre kerültek.

Szabó István dunamelléki püspök adott tájékoztatást a 2013. évi országos esperes-gondnoki értekezlet panaszával kapcsolatban. Mint ismert egy évvel ezelőtt, a testület 2013. április 10-i ülésén napirendre került a Budapest-Szabadság téri Református Egyházközség lelkipásztora, Hegedűs Loránt egy megnyilatkozása.

„Az esperes-gondnoki értekezlet a világ zűrzavarát mutató jelenségnek tartja az ifj. Hegedűs Loránt Budapest-Szabadság téri református lelkész által kiadott, anticionista tűntetésre hívó nyilatkozatot – fogalmazott az ülést követően kiadott elnökségi közlemény a lelkipásztor által 2013. április 9-én kiadott közleményről. – A Magyarországi Református Egyház Zsinata már többször és világosan kiadott állásfoglalásaival ez a nyilatkozat és a meghirdetett akció mereven ellentétes. Az értekezlet az egyház és az ország egésze szempontjából nyugtalanítónak és károsnak tartja ezt a jelenséget. A jelenlevő érintettek egyetértésével, az esperes-gondnoki értekezlet kéri a lelkipásztor ügyeiben illetékes Budapest-Északi Református Egyházmegyét, hogy tűzze napirendre ennek az esetnek a megtárgyalását.”

A dunamelléki püspök elmondta, a Hegedűs Loránt ellen egy évvel ezelőtt emelt panasz az egyházkerülethez került, és továbbították azt az illetékes Budapest-Északi Református Egyházmegyéhez. Az egyházmegyei bíróság elfogultságot jelentett be, így az egyházkerület tavaly májusban a Baranyai Református Egyházmegyéhez tette az ügyet. Az egyházmegyei bíróság tájékoztatása szerint ítélkezési szünet következett be, majd ősszel az egyházmegyei bíróság nem elfogultság, hanem egy bíró kizárása – részt vett a szintén a Szabadság téri templomban, 2013. november 3-án tartott és fegyelmi eljárást maga után vonó Horthy-szobor avatáson – miatt nem tudta megtárgyalni az ügyet.

Ezt követően a panasz elbírálása egy harmadik dunamelléki egyházmegye, a Budapest-Déli Református Egyházmegye bíróságához került. Szabó István tájékoztatása szerint éppen az esperes-gondnoki értekezlet napján alakult meg az egyházmegyei bíróság ügyben eljáró bírósági tanácsa.

Szabó István püspök az egy évvel ezelőtti ügy mellett két másik eljárásról is beszámolt. A 2013. november 3-i Horthy-szobor avatása ügyén éppen az egyházvezető panasza nyomán indult fegyelmi vétség megállapítására irányuló eljárás Hegedűs Loránt ellen. Amint megjegyezte, ez az ügy a sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott.  Ebben az ügyben, eltérően az esperes-gondnoki értekezlet panaszára indított eljárással, az illetékes egyházmegye bírósága nem jelentett be elfogultságot.  A fegyelmi eljárás – két tárgyalási nap után – március 6-án írásbeli figyelmeztetés büntetéssel zárult. Az ügyben a panaszlott részéről fellebbezés érkezett, így az ügy most az egyházkerületi jogtanácsosnál van.

Nemrég újabb panasz érkezett Hegedűs Loránt ellen: a lelkipásztor a Jobbik 2014. február 22-i környei lakossági fórumán (amelyen részt vett felesége, Hegedűs Lorántné Kovács Enikő is) biológiai fegyvernek nevezte a magyarországi cigányságot, és más társadalmi csoportokra is súlyos megjegyzéseket tett. Ennek az ügynek a kivizsgálása is a Budapest-déli egyházmegye bíróságához került.

Az esperes-gondnoki értekezlet tudomásul vette a püspöki beszámolót.

Csepregi Botond, kép: Vargosz

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió