A keresztényüldözés ellen

2014. augusztus 18., hétfő

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Egyház közös nyilatkozata.

Mély megdöbbenéssel és szomorúsággal értesülünk az úgynevezett Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) által mérhetetlen brutalitással elkövetett háborús bűnökről, amelyek keresztényeket és más vallási kisebbségeket is sújtanak. Bár minden gyilkosság bűn Isten ellen, különösen is fájdalmas volt számunkra július elején a Szíriában, Aleppo mellett történt keresztre feszítésekről hallani. Az iraki keresztények lélekszáma a 2003-as amerikai invázió előtt 1,5 millió volt, mára 200 ezerre csökkent, és napról-napra kevesebb, a szíriaiakkal együtt.

Testvéri szeretetünket fejezzük ki a közel-keleti keresztények, a nigériai, szudáni és a világ más részein folyó üldözések áldozatai iránt, és a magunk szerény lehetőségei között felajánljuk segítségünket.

Egyúttal nyomatékosan felszólítjuk a keresztény kultúrkör, a sajnos egyre kevésbé kereszténynek nevezhető Európa és Amerika kormányait, hatóságait, államközi szervezeteit, tegyenek meg minden tőlük telhetőt ennek az elfogadhatatlan helyzetnek mielőbbi megszüntetése, mindenekelőtt a 21. században hihetetlennek tűnő brutalitás megfékezése érdekében. Egy olyan világban, amely mindezt eltűri, az emberi élet és társadalom alapjai rendülnek meg.

A Szentháromság Isten adjon bölcsességet és erőt mindnyájunknak, mindazoknak, akik ezért bármit is tehetnek. Addig is, amíg "... sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak." (Jel 21,4b)

Steinbach József
elnök,
Dr. Fischl Vilmos,
főtitkár,
Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

Dr. Erdő Péter,
bíboros,
Magyar Katolikus Egyház

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió