A Bethesdában, a Zsinati Hivatalban és a Károlin járt a skót delegáció

2012. január 25., szerda

A Skót Egyház küldöttségének tagjai, David Arnott, Rosemary Arnott és Ian Alexander, a Bethesda Gyermekkórházban és a Zsinati Hivatalban töltötték első budapesti napjukat. Január 25-én találkoztak a Károli Gáspár Református Egyetem rektorával és a média képviselőivel is. A skót moderátor a Csillagpont kapcsán a fiatalok nézőpontjának fontosságát emelte ki az egyházi munkában.

A Skót Egyház moderátora, annak felesége és Ian Alexander, a Világmissziói Tanács főtitkára először a Bethesda Gyermekkórházba látogattak, ahol Fogarasi András, a kórház tudományos igazgatója, Rideg Gyula, a kórház lelkésze, valamint Boros Zsuzsanna, a kórház kommunikációs referense fogadta őket.

Betekintés a Bethesdába

Vendéglátóik ismertették a kórház rövid történetét és ama sajátosságát, hogy ez az egyedüli egyházi gyermekkórház Közép-Európában. Miután Arnott-ot nagyon érdekelte, hogy tartják fenn a kórházat, Fogarasi András elmagyarázta neki azt a sajátos helyzetet, hogy egyrészt az állami tulajdonban lévő biztosítási társaság mondhatja meg, mennyi betegük lehet, másrészt az intézmény fenntartója az egyház.

A skót delegáció megtudta, hogy a kórház nem képes annyira lépést tartani a technológiai fejlődéssel, mint szeretnék, s az is kiderült, hogy az egész országból fogadnak gyerekeket, s a krónikus betegek családtagjainak is igyekeznek helyet biztosítani. Nagyon előnyös dolognak tartják, hogy a diakónia a kórházban is aktívan működik, nemcsak az emberek testét, hanem a lelkeket is igyekeznek gyógyítani.

Arnott-ék értesültek a kórház álmáról, hogy egy új szárnyat építhessenek, illetve arról a nagy problémáról, hogy egyre több képzett orvos akarja elhagyni az országot. A vendégeknek a főépületen kívül megmutatták a rendkívül jól felszerelt Égési Központot is. A skót moderátor örömét fejezte ki, hogy nem csak az égési sérülések kezelésre, de a prevencióra is nagy hangsúlyt fektetnek különböző oktatási programok során. Búcsúzóul az álmaik beteljesülését kívánták a dolgozóknak.

Fontos a fiatalok nézőpontja

A skót delegáció a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalában találkozott a különböző irodák vezetőivel, így Tarr Zoltán, zsinati tanácsossal, Czibere Károllyal, a Magyar Református Szeretetszolgálat igazgatójával, Lőrincz Szabolccsal, a pénzügyi osztály vezetőjével, Pusztai Tímeával, a 2011-es Csillagpont református fesztivál koordinátorával, valamint Csepregi Botonddal, a reformatus.hu főszerkesztőjével beszélgettek. Röviden bemutatták a vendégeknek a különböző irodák működését, a sikeres projekteket, illetve a problémákat, melyekkel nap mint nap szembe kell nézniük.

A skót vendégeket különösen az érdekelte, hogy a magukat reformátusnak vallók közül hányan ajánlják fel adójuk egy százalékát a református egyháznak Magyarországon. A Csillagpont ismertetése után Arnott elmondta, ők is úgy vélik, hogy a fiatalokra oda kell figyelni, és sajnálja, hogy a magyarországi református zsinatnak nincsenek fiatal tagjai, mert szerinte fontos lenne a nézőpontok különbözősége.

Állam és egyház Skóciában

David Arnott délután a sajtó képviselőivel is beszélgetett, akik a moderátori tisztséggel járó feladatairól, a skót egyház és állam kapcsolatáról, illetve az új magyar egyházi törvényről kérdezték. Kifejtette, hogy Skóciában az állam és az egyházak között aktív kommunikáció folyik, s az is kiderült, hogy jótékonysági intézményként vannak bejegyezve az egyházak is. Arnott megerősítette továbbá, hogy szeretné, ha a magyar és skót egyház négyszáz éves jó, ám néha fájdalmas kapcsolata tovább virágozna, és azért is van itt, hogy ezt a jó együttműködést még tovább mélyítsék.

A skót és a magyar felsőoktatás

David Arnott késő délután Dr. Balla Péterrel, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektorával találkozott, akivel eszmét cserélt a magyarországi teológiai képzésről és a fiatalok, valamint az egyetem helyzetéről. Mivel Balla Péter Skóciában tanult egy ideig, össze tudták hasonlítani a magyar és skót egyetemi képzést. A megváltozott államilag finanszírozott egyetemi helyek számáról és a KRE teológiai képzéséről és annak kihívásairól is szó esett közöttük.

MRE – Külügyi IrodaIstent keresem

1Thessz 4,9–12

„...csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →