A borász lelkiállapota kihat a bor minőségére is

2016. március 09., szerda

Negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpát-medencei református borászok és szőlészek fórumát, melynek Hajós és Császártöltés adott otthont március első hétvégéjén.

„Egy falu, ahol csak a bor lakik, de Ön mindig szívesen látott vendég" – ezzel a szlogennel hirdeti magát a Hajósi Pincefalu, ahol minden helyi családra jut egy borospince. Mi lehetne ideálisabb helyszín egy borász fórum számára, mint ez a település? Mielőtt azonban bemutatnám a kizárólag pincékből álló utcákat és a csapatot fogadó, és folyamatosan borral kínáló gazdákat, ismerkedjünk meg a szeretetszolgálat BORUM rendezvényével.

Református szőlészek és borászok találkoztak

A Szeretetszolgálat negyedik alkalommal szervezte meg a BORUM-ot, amely az Egyháztáji program részeként népszerű Kárpát-medencei rendezvénnyé nőtte ki magát. Az első fórumot Sárospatakon tartották, majd Mór és Bihardiószeg következett, idén pedig Császártöltés és a szomszédos település: Hajós adott otthont a találkozónak. A program elsődleges célja az, hogy a református szőlészek és borászok megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek, valamint közösen sajátítsanak el új ismereteket, illetve objektív kritikát kapjanak saját boraikról – tudtuk meg Kocsis Attilától, a BORUM ötletgazdájától és szervezőjétól. Idén is kapcsolódott borverseny a BORUM-hoz, ezúttal 61 italt neveztek. Három kategóriában indulhattak a borok: rozé, vörös és fehér. A kategóriák nyertesei egy évig használhatják a „Magyar Református Szeretetszolgálat Bora" megnevezést. A Vámosladányból érkező Kotasz Sándor rozéja, a zselizi Mészáros László vörösbora és a rendezvénynek otthont adó császártöltési Lakner Winery Borászat fehérbora nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

Kocsis Attila

A rendezvényt Papp Szabolcs nyitotta meg igei köszöntőjével, mely témájában harmonizált a fórummal. A helyi református lelkipásztor arról beszélt, amikor Ézsaiás siratta, hogy Jeruzsálem elpártolt Istentől és az erkölcsi romlás útjára lépett, mely még a bor minőségére is kihatott. Mint mondta „a borász lelkiállapota kihat a bor minőségére is". Takácsné Stalter Judit császártöltési polgármester bemutatta a rendezvénynek helyet adó két települést, melyek 300 éves közös múltra tekintenek vissza. A polgármester köszöntőjében kiemelte azt is, hogy büszkék a sváb hagyományaikra, azonban a múltból csak annyit visznek tovább, amennyi a jelenhez és a jövőhöz szükséges.

A szervező Magyar Református Szeretetszolgálat nevében Pál Sándor köszöntötte a résztvevőket. A kuratóriumi elnök a BORUM kapcsán fontosnak tartja az együttgondolkodást, a különböző borvidékek közös meglátogatását, a Szeretetszolgálat programjainak megismertetését, valamint a helyi borok és gasztronómia élvezetét. Pál Sándor visszaemlékezett a 2011-es jótékonysági akcióra, mely során Asztalos Zoltán tokaji borát ajánlotta fel karitatív célra, hogy a bevételből a borsodi árvízkárosultakhoz juthasson segítség, a borász felajánlása nyomán egymillió forint feletti támogatás jutott erre a célra. „Micsoda jó és jótékony hatásai vannak a bornak" – emlékezett az akció kapcsán, majd egy idézettel zárta beszédét: „a bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű, és az ételek között a legkellemesebb".

Császártöltés szőlő- és borkultúráját a Lakner Winery Borászat tulajdonosa, Lakner László mutatta be, majd Kovács Róbert keltette fel a jelenlévők érdeklődését az esti borkóstoló helyszíne, a Hajósi Pincefalu iránt. Mint mondta: ez a világ legnagyobb összefüggő pincefaluja. A Pincefaluban főként kistermelők borászkodnak, akiknek általában 300-500 liter boruk van. A település népszerűsítésének köszönhetően egyre több rendezvény van a községben, ennek eredményeként pedig folyamatosan újulnak meg a présházak, így kezdenek alkalmasabbá válni arra, hogy szervezett formában is látogathatóak lehessenek. A borász azzal zárta beszédét, hogy ez a borrégió a rozé igazi hazája, így meggyőződése, hogy oda kell figyelni az itteni borászokra. A soltvadkerti Frittmann Borászatot Frittmann István mutatta be a BORUM résztvevőinek.

Egy hemina bor

Nemcsak a szőlőtelepítés engedélyezési rendszerének aktuális változásairól számolt be Sztanev Bertalan, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője, hanem az Árpádföldi Református Egyházközség gondnokaként saját egyházi érintettségéről és a mértékletes borfogyasztásról is beszélt. A Bencésektől eredő hemina bormennyiséget is megismertette a BORUM résztvevőivel. A hemina nem egy meghatározott mennyiséget jelent, hanem annyi kortyot vagy poharat, amennyit nyugodt és tiszta lelkiismerettel elfogyaszthatunk. Mindenkinek megvan az a mennyiség, amely hozzátesz a személyiségéhez, de el nem vesz belőle, ennek a személyes mértékét kell megtalálni, ez a saját heminánk.

Azt mondják, a kulturált borfogyasztásban nincs kivetnivaló. A BORUM-on nem csak a borozás, de a kultúra is megjelent, hiszen a rendezvényen nyitották meg a fórumnak helyet adó pincében Kiss Ernő kiállítását, a Hajósi Barokk Kastélyban pedig a csoport érkezésekor nyitották meg Harmath István tárlatát. A méltánytalanul kevéssé ismert érseki palota, valamint ennek a kertje csodás látványt nyújtott a délutáni napsütésben.

A kastélylátogatás után a BORUM résztvevői Hajós kevésbé lakott, de annál népszerűbb része felé vették az irányt, meglátogatták a Pincefalut. Több kanyargós kis utca szeli egymást, melyben szabályosan sorakoznak egymás mellett a hajdanán azonos terv alapján készült pincék. Mára kicsit színesebb az utcakép, több pincét felújítottak, néhányat bővítettek, egybenyitottak. A csapat öt pincét látogatott meg, amelyekben az este folyamán elfogyaszthatták a saját heminányi bormennyiségüket.

Kőrösi-Gilicze Réka

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink