A Csillagpont adománya a görög protestánsoknak

2011. július 26., kedd

A Magyarországi Református Egyház kétévente megrendezett ifjúsági találkozójának, a Csillagpontnak záró istentiszteleti perselypénzét, mintegy 1200 eurót a nehéz helyzetbe került Görög Református Egyház megsegítésére ajánlották fel.

Görögországban a diakóniai költségvetés fele  hiányozni fog az év végére, tájékoztatta Ódor Balázst, a Református Egyházak Világközösségének európai alelnökét, az MRE külügyi irodavezetőjét Dimitris Boukis, a Görög Protestáns Egyház főtitkára. 

A Görögországot sújtó gazdasági válság hullámai elérték a Görög Református Egyházat is, nem kapnak állami támogatást szolgálataikhoz, gyülekezeti tagjaik adományaiból tartják fenn magukat.Az új görög adótörvény szerint a bérleti bevételeket és az 1000 euró feletti adományokat is 20%-os adókulcs terheli, ami lényeges forrásokat von el a diakóniai munkától. Ezzel együtt a munkanélküliek aránya is aggasztóan magas (20%), számos egyháztag keresőképtelenné vált. Súlyos helyzetet okoz, hogy a lelkészi nyugdíjak kifizetése miatt jelentős hitel felvételére kényszerült az egyház, illetve az, hogy már 17 gyülekezet nem képes eltartani lelkipásztorát a meglévő 26-ból. Júniusra számos diakóniai szolgálatot megszüntettek forráshiány miatt, és a hiány további növekedésével számolnak az egyházvezetők.

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink