A Gyökössy Intézet tavaszi kurzusai

2015. február 27., péntek

Akkreditált képzéseket indít tavasszal a Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Intézet.

Börtönlelkészek továbbképzése: kiégés felismerése, kezelése a börtönlelkészi szolgálatban

A börtönlelkészi munka speciális egyházi missziói terület. A börtönlelkész számára az emberek megszólítását, lelkészi, lelkigondozói segítését meghatározzák az intézeti körülmények, a fogvatartottak helyzete. Ő mindig a "Segítő!", meghallgató szándékkal érkezik és már a jelenlétével is ad, rajta keresztül bejön a külvilág, létrejön egy "más kapcsolat".

A segítő hívatásokban, többek között a börtönlelkészi munkában törvényszerű, hogy bizonyos idő után elfárad az ember, a munkája többet kivesz belőle, mint amennyit kap. Ha idejében nem ismerjük fel a kiégés jeleit, testi-lelki kifáradáshoz, kimerültséghez, fásultsághoz vezethet. A kurzus célja, megismertetni a résztvevőkkel a kiégés okait, folyamatát, megelőzését, gyakorlatban alkalmazható általános és egyéni mentális, spirituális kezelési lehetőségeit.

Kurzusvezető: Tóth János (Gyökössy Intézet)
Képzés időpontja, helyszíne: 2015. április 22 -24. Budapest, Börtönmissziós Központ (Felsőcsatári út)
Jelentkezési határidő: 2015. április 10.
Bővebb információ, jelentkezés: www.gyokossyintezet.hu
E-mail: thjs@gyokossyintezet.hu

Házaspárok és családok lelkigondozása: házassági, családi konfliktusok

"A szeretet cselekvést jelent" (Alfons Vansteenwegen)

A lelkészi munkában szinte mindennaposak a házassági és családi segélykérések. Gyakran a családlátogatások során kerülnek elő a nehéz emberi helyzetek, vagy a gyülekezeti tagok személyesen keresik fel a problémáikkal a lelkészt, vagy a gyülekezeti hittan, iskolai vallásórákon észlelik a gyerekeken, hogy "otthon baj van..." A gyakorló lelkész egy bizonyos pont után eszköztelenné és tanácstalan lesz: vajon mit is lehetne tenni, hol és kitől kellene segítséget kérni?

Nem minden esetben jelent megoldást a bajban lévők továbbküldése, sokszor egyéni vagy anyagi megfontolásból el sem jutnak a párok, családok a megfelelő szakemberhez. Ezért szükséges magának a lelkésznek is ezen a területen tájékozódnia, ismereteit bővítenie és nem utolsó sorban a lelkigondozói beszélgetéshez kapaszkodó pontokat találnia. A kurzus elméleti és gyakorlati blokkokból áll, melynek során a résztvevők ránézhetnek a saját eseteikre és személyes élettörténetükre.

Kurzusvezetők: Dr. Komlósi Piroska pszichológus, családterapeuta kiképző, Fodorné Ablonczy Margit ifjúsági lelkész, családterapeuta
Jelentkezési határidő: 2015. május 01.
Képzés időpontja, helyszíne: 2015. május 12-14. Budapest
Bővebb információ, jelentkezés: www.gyokossyintezet.hu
E-mail: thjs@gyokossyintezet.hu

Istent keresem

2Tim 3,10–17

„...mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →