A határokon túl, 1964 óta

2014. március 27., csütörtök

Az Európai Egyházak Migrációs Tanácsának (CCME) sajtóközleménye.

A CCME A határokon túl címet viselő, 2014. március 27-28 között megrendezésre kerülő európai gyűlésének jelmondata: „A múltra emlékezve szembesüljünk a jövő kihívásaival."

„Megérteni a vallás szerepét a migráció esetében éppen olyan fontossá vált, mint támogatni a migránsok és menekültek jogait a különböző politikai intézmények segítségével," állítja Doris Peschke, a CCME főtitkára. „ A migráció az utóbbi időben folyamatosan változtatta meg az egyházi és vallási viszonyokat minden európai országban. Felismerni a felekezeti és kulturális különbségeket, kihívás... de ajándék is egyben."

1964-ben az Egyházak Világtanácsa létrehozta az Európai Egyházak Migrációs Tanácsának nevű szervezetet, hogy olyan egyházakat találjon, melyek reakcióképesek a Nyugat-Európába érkező vendégmunkásokat érintő programokban. Nemzetközi szinten a migrációt úgy definiálják, mint határok átlépése és egy olyan országban való élet, mely más tulajdona. Így a Határokon túl egy illő elnevezés, hogy megünnepeljük a CCME ötvenedik évfordulóját.

„A migráció nem egy új keletű jelenség, az emberiség történelme alatt is végig létezett." mondja Doris Peschke. „Az utóbbi időkben azonban, a határátlépés Unión kívülről problémássá és veszélyessé vált, míg uniós állampolgárok, vagy a tartósan letelepedettek szabadon mozoghatnak az Unió országai között. Tehát az európai migráció tekintetében egyszerre láthatunk haladást és hanyatlást is."

A CCME 1964-ben Genfben alakult meg és Brüsszelben vált önálló ökomenikus szervezetté 1978-ban. 1999-től pedig mint, migrációs- integrációs, azilum- és menedékügyi, rasszizmus-és diszkrimináció ellenes Ökumenikus Ügynökségként. Az európai anglikán, ortodox és protestáns egyházak közül is vannak tagjai csakúgy, mint az Egyházak Ökomenikus Tanácsából, illetve más egyházi és diakóniai irodákból, melyek a migrációra specializálódtak.

Egész Európából érkező résztvevők a németországi Frankfurt am Mainben találkoznak 2014.március 27-28-án, hogy felidézve a múltat szembe tudjanak nézni a jövő kihívásaival. További információk: Doris Peschke, CCME főtitkár, Tel.: +49 173 5741620

Külügyi Iroda
Fordította: Csobán Nóra

Istent keresem

Jel 21,1–8

„Íme, újjáteremtek mindent" tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →