A párbeszéd folytatódik

2013. szeptember 26., csütörtök

Egynapos egyeztetésre Budapestre érkezett Jörg Schmidt, a német református egyházakat, gyülekezeteket és egyéneket tömörítő Református Szövetség (RBD) főtitkára.

A főtitkár szeptember 25-én Bölcskei Gusztáv püspökkel egyeztetett a szervezet áprilisi vezetőségi üléséről, amelyre rendhagyó módon Budapesten kerül sor. A német protestáns egyházakban és az EKD keretein belül a református teológiai hangsúlyokat a felekezeti hitvallások szellemében megszólaltatni hívatott szövetség az MRE-vel folytatott eszmecsere elmélyítésére törekszik. A kihelyezett ülésen az RDB húszfős vezetőtestülete a magyarországi politikai és társadalmi helyzetről, illetve az egyházak társadalmi felelősségének és reformjának kérdéséről kíván egyeztetni.

A Református Szövetség 430 református gyülekezetet, zsinatot és egyházat, illetve 750 egyéni tagot összefogó szervezet. Ernyőszervezetként mintegy 2 millió református keresztyén embert képvisel az EKD 27 millió protestáns tagja közül. Míg a protestánsok többsége Luther nyomdokaiban jár, a német reformátusok Kálvin és Zwingli személyében két svájci reformátort tekintenek „alapító atyjuknak". A Református Szövetség elnöke 1990 óta Peter Bukowski. A moderátor a Debreceni Református Hittudományi Egyetem díszdoktora.

A német és magyar reformátusok közötti együttműködés ezzel egy új, a korábbinál intenzívebb szakaszába ér, amelyet döntően az MRE Kirchentag-on való részvétele inspirált. Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyházunk történetében először vett részt a németországi egyházi rendezvényen saját stand felállításával, ahol programjaival és médiamegjelenésével is a testvéregyházakkal és partnerszervezetekkel folytatott „kelet-nyugati" párbeszéd ösztönzésére törekedett. A stand programjának vendége volt Jörg Schmidt mellett Enno Haaks, a GAW főtitkára, valamint Thomas Wipf, a svájci református egyház és a GEKE korábbi elnöke.

Az RDB vezetői az előző, áprilisi hamburgi ülésen megkezdett kritikus eszmecsere folytatásának konkrét lépései mellett arról is meg akarnak állapodni egyházunkkal, hogy a két közösség miként vállalhat meghatározó szerepet az európai református egyházak együttműködésében.

Külügyi Iroda

Istent keresem

2Tim 4,1–5

„...töltsd be szolgálatodat” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →