A teremtésvédelem nyomában Skóciában

2013. július 08., hétfő

Hat napos skóciai tanulmányúton vettek részt az első országos teremtésvédelmi vetélkedő győztesei. Az élményekben gazdag úton a Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai közelről is megismerték a skót ökogyülekezeti programot.

Idén májusban zajlott az első Országos Teremtésvédelmi Verseny, amelynek fődíja egy skóciai tanulmányút volt. Az utazást a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Tanácsa, a szállást és ellátást pedig a skót testvéregyház ajánlotta fel. A zsűri elnöke Dr. Victor András volt, de ellátogatott hazánkba és kérdéseket tett föl a versenyzőknek Norman Hutcheson skót lelkipásztor is, aki a skót tanulmányút megszervezését és a vendéglátást felajánlotta.

A fasori evangélikusok nyertek

A döntőbe jutott öt csapat közül a Fasori Evangélikus Gimnázium csapata nyert, a Környezetvédelem és Biblia című teremtésvédelmi akciójával. Ennek során a csapat öko-szeretetvendégséget rendezett az iskolában. A bibliai ötezer ember megvendégelésének mintájára sült halat, kenyeret, bor helyett bodzaszörpöt kínáltak, tisztálkodóeszközül pedig háziszappant. „Saját magunk megterítettünk, majd beszélgettünk a többiekkel a teremtésvédelem jelentőségéről. Ezután felolvastuk a Márk 6,41-et, közösen hálát adtunk Istennek és elfogyasztottuk az ételeket" – olvashatjuk a prezentációban.

A második helyezett a Hajdúnánási Református Ifjúsági Csoport lett egy vízvédelmi projekttel: „Felhívtuk diáktársaink figyelmét az újrahasznosítás jelentőségére, a víz nélkülözhetetlenségére, a tudatos környezetvédelemre és a víztakarékosságra, mely befolyásolja egész jövőnket" – számoltak be munkájukról. A második díjat, egy balatoni nyaralást teljes ellátással, a Magyarországi Evangélikus Egyház ajánlotta fel. A harmadik, negyedik és ötödik helyezettek, akik szintén nagyon sikeresen mutatkoztak be, értékes könyveket, filmet, játékokat kaptak ajándékba.

Irány Skócia!

Június 15-én, szombaton indult a három diák (Andree Henrietta, Varga Eszter Sólyom Noel) és kísérőjük (Szűcs Boglárka ökogyülekezeti koordinátor) Edinburghba. A repülőút már önmagában nagy élményt nyújtott, látni lehetett tengeri fúrótornyokat, szélerőmű-parkokat és Skócia izgalmas domborzatát a magasból. A skót lelkipásztor és felesége fogadta a delegációt, majd együtt sétát tettek a városban, megismerkedtek a legfontosabb kulturális látnivalókkal, műemlékekkel. Látták a skót reformátor, a skót református egyház, a skót presbiterianizmus alapítójának John Knox házát is. Ezután Dalbeattibe utaztak, ahol, a lelkész családjánál és egy másik gyülekezeti tagnál voltak elszállásolva. A vasárnapi istentiszteleten a versenyzők bemutatták a nyertes teremtésvédelmi prezentációt angol nyelven, amelyet a gyülekezet nagy érdeklődéssel hallgatott végig.

A skót vendéglátók a meleg vendégszereteten túl nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy átfogó képet nyújtsanak egyházuk ökogyülekezeti programjáról, Skócia természeti-környezeti kincseiről, állapotáról, a megújuló energiaforrásokról, környezetvédelmi innovációkról, szemléletformálásról és az ökoiskolákról. Mindemellett időt szakítottak a skót kultúra megismertetésére is, sőt kedvükért az egyik gyülekezeti tag skót nemzeti viseletet, kiltet öltött és skót népzenét játszott hegedűjén.

A program ennek megfelelően nagyon sokszínű volt: vörös kányákat figyeltek meg egy madármegfigyelő állomáson, átutaztak a Galloway Forest Parkon, amely arról híres, hogy területén minimális a fényszennyezés, kerékpárral ellátogattak egy organikusan működő gazdaságba, ahol Skócia legfinomabb fagylaltját állítják elő, láthattak egy fűrészüzemet és hulladékudvart is. Skócia messze földön híres természeti szépségeiről és várairól, így ezek sem maradhattak ki a programból, a Culzean-kastély és Threave kastély mellett számos tengerpartra is eljutottak, ahol a helyi élővilággal, az árapály-jelenséggel és a gigantikus szélparkokkal ismerkedtek a tanulók. A házigazdák igyekeztek ízelítőt adni a skót konyha különleges ízeiből is, hiszen egy kultúra megismerésének ez is elengedhetetlen része.

Teremtésvédelem skóciai módra

A legpraktikusabb ötleteket az ökoiskolák meglátogatása során és az ökogyülekezet bemutatásából meríthették a magyar résztvevők. Különösen izgalmas volt, hogy egy városi és egy vidéki ökoiskolát is megismerhettek belülről. Hazai környezetben is könnyen megvalósítható érdekességeket sorakoztattak fel, mint a PET palackokból létrehozott melegházak, különleges szakértelemmel ápolt veteményeskertek, a kicsik kedvencei: a rovaroknak menedéket nyújtó „bogár-szállodák", fűzfavesszőből font és hajtatott udvari játékok. Figyelemre méltóak a különféle jeles alkalmakkor rendezett akciónapok is: a Föld óráján sötétedés után a családdal közösen sétálnak, hogy addig otthon minden elektromos berendezés „pihenhessen"; kirándulásokat szerveznek megújuló energiaforrással üzemelő erőművekbe, hulladéklerakóba; vagy helyi civil szervezetekkel együttműködve részt vesznek élővilágvédelmi projektekben.

A házigazda lelkipásztor beavatta a fiatalokat a gyülekezet ökogyülekezetté válásának hosszas folyamatába. A templomkertben madárodúkat, madáretetőket helyeztek ki, bibliai növényekkel telepítettek be egy kertrészt, egy másikat pedig a kerti rovarok számára búvóhelyül szolgáló növényekkel. Komoly energiahatékonysági beruházásokat hajtottak végre az elmúlt években, egyebek között a templom belső terének hőszigetelését, a WC víztartályok víztakarékossá tételét és a világítás korszerűsítését. A gyermekek által használt közösségi terekben figyelemfelkeltő, tájékoztató tablókat helyeztek ki, pl. a védett madarakról. A közösségi életben is számos helyen megnyilvánul a teremtésvédelem iránti elkötelezettség: közös virágvásárt, templomkert-gondozási délutánokat rendeztek, és a gondolat a liturgiába is bekerül, amikor éppen aktuális.

A diákok élményekben gazdagon és nagy tervekkel tértek haza, amelyeket a nyári szünet után feltöltődve kívánnak megvalósítani.

Szöveg: Szűcs Boglárka
Fotók: Sólyom Noel és Szűcs Boglárka

Istent keresem

2Krón 30

„...tartsanak páskát Izráel Istenének, az Úrnak a tiszteletére” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →