„Adj azoknak, akiknek nincs!”

2017. szeptember 30., szombat

„Számomra az önkéntesség azt jelenti, hogy többletet adunk az energiánkból és javainkból, annak, aki ezekben hiányt szenved" – vélekedik Horváth Boldizsár. A 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akciót tizedik alkalommal szervezi meg a református, az evangélikus és a katolikus egyház. A jubileumi esemény egyik fővédnöke a Kelemen Kabátban együttes énekese, akivel az önkéntességről és a programról beszélgettünk.

A népszerű zenekar jótékonysági koncerteket is szokott adni a rászorulóknak, ezekről az alkalmakról Boldinak meghitt és vidám élményei vannak. Ilyen élményekben lehet része az akció résztvevőinek is, akik 72 órán keresztül teljesítenek majd közhasznú feladatokat – például játszótereket újítanak fel, erdőt takarítanak vagy akár szociális segítségnyújtást végeznek.

A 72 óra egy olyan szociális önkéntes akció, mely a fiatalokat hívja közösségi összefogásra, hogy a három napon keresztül célzottan segítsenek környezetükben.  Az idei esemény mottója „Több vagy, ha adsz!”, a szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az önzetlen segítségnyújtás alkalmával többre lehetünk képesek, de sokat tanulhatunk önmagunkról is.

Boldi szerint egymás segítése csak belső motivációból lehet hatékony és hiteles, a 72 óra pedig pont ezt a motivációt ébreszti fel. „Szervezetten és hatékonyan foglal össze egy csomó segítő-projektet, akihez pedig eljut a 72 óra, ha nem is vesz részt benne, talán elgondolkozik azon, mit tud tenni másokért. Már ez óriási eredmény” – teszi hozzá.

Az énekesnek nem újdonság egyházi rendezvényen szerepelni, idén nyáron zenekarával felléptek a Csillagpont református ifjúsági találkozón is. „Minden koncert ugyanolyan fontos, ez amiatt marad örök emlék, mert hihetetlenül jófej és értő közönségünk volt. Ebből a szempontból ez eddigi életem talán legjobb koncertélménye” – emlékszik vissza a debreceni fellépésre. Boldi ezek miatt is megtisztelőnek érezte a felkérést, és azért vállalta a 72 óra fővédnöki szerepét, mert igyekszik minden olyan kérésnek eleget tenni, ami „hitelesen segít embereken vagy kicsit jobbá teszi a világot”.

A program elsődleges célja, hogy a fiatalok közhasznú tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, ezzel láthatóvá téve az ifjúsági közösségekben folyó önkéntes munkát. A 72 óra évről évre megmutatja, mire képesek a fiatalok, ha összefognak. Az akció résztvevői azonban nemcsak hiteles módon segítenek, hanem vállalják azt is, hogy csoportjaikkal csak csütörtök este tudják meg, mi lesz a feladatuk a következő három nap során. Ezt követően kezdődik a munka, amiben évről évre egyre többen vesznek részt.

„Egészségesebb társadalmat mi magunk tudunk létrehozni. Ezt nem mástól, nem a politikai vezetéstől kell elvárni – üzeni Boldi minden fiatalnak. – Ha van számítógéped, van hol aludnod, esetleg van autód, több javad van, mint a világ 99 százalékának. Adj azoknak, akiknek nincs: élményt, segítséget vagy akár anyagi javakat! Így mindenkinek jobb lesz.”

Az idei kezdeményezésről már beszámoltunk korábbi cikkünkben. A segíteni vágyó fiatalok október 9-ig még regisztrálhatnak a 72 óra kompromisszum nélkül oldalán.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Asszonyi Eszter

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink