Az Egyházak Világtanácsa új elektronikus teológiai könyvtárt hozott létre

2011. szeptember 27., kedd

Szeptember 23-án Genfben az EVT és a Globethics.net egy egyedülálló, internetalapú forrást hozott létre azzal a céllal, hogy világszerte segítse és egyszerűbbé tegye a teológia és a kapcsolódó tudományainak kutatási anyagaihoz való hozzáférést.

A Teológia és az Ökumené Globális Digitális Könyvtára (Global Digital Library on Theology and Ecumenism /GlobeTheoLib/) több százezer cikket, dokumentumot és tudományos forrást tartalmaz, amelyhez a regisztrált felhasználók a világ bármely részéről ingyenesen hozzáférhetnek interneten keresztül: www.globethics.net/gtl. A rendszer lehetőséget ad arra is, hogy a felhasználók feltöltsék saját dokumentumaikat és kiadványaikat, és azokat megosszák a világ más tájain élő társaikkal.

„Eljött az idő, hogy a teológiai források elérésének és megosztásának új, ökumenikus módját kezdeményezzük és indítsuk el, hogy felkészítsük a világ kereszténységét a 21. századra.” – nyilatkozta az EVT főtitkára, Dr. Olav Fykse Tveit lelkipásztor.

 A GlobeTheoLib a Genf központú Globethics.net elektronikus felületét használja, amely már több mint 650000 teljes dokumentumot jegyez Etikai Globális Digitális Könyvtárában.

 

Prof. Dr. Christoph Stückelberger, a Globethics.net alapítója és vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az elektronikus könyvtárral a GlobeTheoLib szeretne egyensúlyt kialakítani a világszintű tudás átadásban és elérésben, amely területen most nagy az aránytalanság.

 „A GlobeTheoLib a teológiai megközelítések megosztásának új és kreatív lehetőségét nyújtja a déli gyorsan növekvő egyházak és az északi gyülekezetek és hittudományi intézmények között.” – jelentette ki Dr. Dietrich Werner lelkipásztor, az Ökumenikus Teológiai Képzés (Ecumenical Theological Education /ETE/) nemzetközi projektkoordinátora.

Az új elektronikus könyvtár tartalma négy fő forrásból táplálkozik: kiadóktól, akik hozzájárultak a tartalmak hozzáférhetővé tételéhez; gyorsan növekvő szabad hozzáférésű (Open Access) tárházakból; partnerintézményektől, akik a saját forrásaikat teszik elérhetővé valamint a regisztrált felhasználóktól, akik saját dokumentumaikat tölthetik fel a könyvtárba.

Fordította: Völler Dalma

Istent keresem

Lk 7,36–50

„Megbocsáttattak a te bűneid.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →