Az európai egyházak továbbra is kiállnak a menekültek mellett

2016. szeptember 23., péntek

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nyilatkozatot adott ki a menekültválságról az ENSZ közgyűlés aktuális ülésszaka kapcsán, és nyílt levélben kérte közbenjárásra tagegyházait az emberséges és szolidáris válaszok előmozdítására.

Szeptember 19-én az ENSZ Közgyűlésének New Yorki-i ülésszakán is napirenden szerepelt a menekültek és migránsok óriási tömege. A világ valamennyi részéről állam-, és kormányfők, nemzetközi megfigyelők közösen dolgoznak azért, hogy a világméreteket öltő menekültválságra koordináltabb választ adjanak.

Az egyház és a civil társadalom képviselői remélik, hogy az ülés és annak eredményei előremutató és emberségesebb válaszadásra bátorítja a kormányokat a világon körülbelül 65 millió menekült, menedékkérő és országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek ügyében.

„Reménységünk, hogy az államok újból elkötelezik magukat, hogy az ENSZ koordinációjával adjanak választ a menekültválságra és kiveszik részüket a közös nemzetközi felelősségvállalásból a menekültek védelmében. A válságot kiváltó okokra vonatkozó megoldáskeresés megköveteli a jelenlegi könyörtelen konfliktusok megoldását és az igazságosságért és a békéért való munkálkodást. Ugyanakkor a menekültek többségét befogadó országoknak szükségük van segítségre, valamint mégtöbb menekült áttelepítésére” – mondta Doris Peschke, az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottságának főtitkára. „Egy a következő két évben kidolgozásra kerülő, jobb nemzetközi migrációs rendszer melletti elköteleződésre van szükség, amely a migránsok emberi jogain alapuljon és csökkentsék a kiszolgáltatottságot” – tette hozzá.

A közgyűlés ülése előtt az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) az ACT Alliance nemzetközi segélyszervezettel, az Egyházak Világtanácsával és a Churches Withnessing With Migrants szervezettel közös nyilatkozatot adott ki, amelyben azt kéri, hogy New York-ban konkrét eredmények szülessenek. Arra hívták a világ vezetőit, hogy kezeljék a hatalmas méreteket öltött kényszerű migráció kiváltó okait, támogassák a fenntartható és méltányos rendszer kialakítását és újfent erősítsék meg az érvényben lévő nemzetközi emberi jogokat garantáló törvényeket.

Európai egyházak évek óta sürgetik a menekült válság megoldását célzó koordinált választ és kiállnak a mindenkit megillető emberi méltóság mellett. Ez érinti a kvótarendszer elfogadását, a közös felelősségvállalást, valamint az embercsempészet elleni fellépést biztonságos és törvényes útvonalak biztosításával Európába.

Az egyházak közös nyilatkozat olvasható itt.

Forrás: www.ceceurope.org

Külügyi Iroda

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink