Az EVT nyilatkozatot adott ki a menekültek világnapja kapcsán

2015. június 16., kedd

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) legfelsőbb vezetőtestülete, a Végrehajtó Bizottság, a bevándorlók és menekültek melletti egyöntetű kiállásra szólította fel tagegyházait. A szervezet június 19-én web-szemináriumot tart a kérdésről.

A június 7 és 12. között Örményországban ülésező vezetőtestület sürgető felhívást tett közzé „egyháznak és világnak” a bevándorlás kapcsán. „A nemzetközi közösség valamennyi tagjának morális és jogi kötelessége, hogy megmentse azon menekültek életét, akik a tengeren vagy szárazföldön veszélybe kerülnek, függetlenül eredetüktől és jogállásuktól” – fogalmaz a nyilatkozat, amelyben az ökumenikus szervezet mély aggodalmának ad hangot az elmúlt hónapok halálesetei miatt. A nyilatkozat radikálisan terjedő globális problémaként jellemzi a migrációt, amelyre a különböző helyzeteknek megfelelően eltérő választ kell adni.

Az utóbbi időben szembesülnünk kellett a krízis fatális következményeivel, így „soha korábban nem tapasztalt számú halálos esettel a bevándorlók és menekültek között, akik a Földközi-tengeren átkelve igyekeznek Európába eljutni”. A felhívás említést tesz a keresztyén etióp vendégmunkásokról, akiket tömegesen mészárol le az úgynevezett Iszlám Állam Líbiában, ahogy a dél-afrikai bevándorlók elleni erőszakról is, ami „a saját és családjuk biztonsága és jobb élete reményében hazájukat világszerte elhagyó emberek különös kiszolgáltatottságáról” tanúskodik.

Az EVT vezetőtestülete felszólítja a nemzetközi közösséget és a kormányzatokat, hogy erkölcsi és jogi kötelezettségüknek eleget téve óvják a bevándorlók életét és tartózkodjanak minden olyan akciótól, ami további fenyegetettséget jelentene a számukra. A nyilatkozat egyben határozott és hosszú távú lépéseket sürget az elnyomás megszűntetésére és a „népvándorlást” kiváltó szélsőséges szegénység felszámolására.

Az EVT tagegyházait és ökumenikus partnereit, minden jóakaratú emberrel együtt, arra kéri, hogy „támogassák az idegenekkel és a szükséget szenvedő szomszédokkal szembeni nyitott és befogadó lelkület megerősödését.”

A szervezet június 19-én pénteken 13.30-15.30 között, a Menekültek Világnapjára készülve, úgynevezett webináriumra, azaz online szemináriumra hívja az érdeklődőket „A migráció globális krízise ökumenikus szemszögből” címmel. A szeminárium alkalmával ismertetik a bevándorlás kapcsán Örményországban megfogalmazott nyilatkozatot és az európai, dél-kelet-ázsiai és ausztrál tagegyházak reakcióit.

A webinárium mellett chatszoba is várja az érdeklődőket.

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

 

 

Istent keresem

2Tim 2,1–13

„...fiam, erősödjél meg a kegyelemben...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →