Az ima aktuális

2014. február 04., kedd

Évszázadok imádságoskönyvei címmel nyílt kiállítás a Biblia Múzeumban január 28-án, az ökumenikus imahét végén. A számos különleges kiadást felvonultató tárlatról Kovácsné Pázmándi Ágnest, a Ráday Gyűjtemény munkatársát kérdeztük.

A Ráday Gyűjtemény gazdag anyagából nyitottak imakönyv-kiállítást. Milyen kötetekkel találkozhatnak itt az érdeklődők?

Időrendben Pázmány Péter 1606-ban kiadott imakönyvétől egy 2012-es keletű székelyudvarhelyi unitárius imádságoskönyvig válogattunk a kötetekből – ez utóbbi teljesen új kiadvány, én is a kiállítás megnyitója előtti nap szereztem be. Témájukat tekintve az első és második világháborús katonai imakönyvektől a gyermek-imakönyveken át a különböző felekezetek vezérfonalaiig számos kiadványt mutatunk be, köztük olyan ritkaságokat is, mint az ohiói emigrációban kiadott imádságoskönyvet Szeleczky Zita színésznő hagyatékából, amit a Ráday Gyűjtemény gondoz. Az itt kitett darabok mindegyike olyan, amely bizonnyal megrendíti azt, aki kézbe veszi.

Mi a kiállítás célja?

Azt szeretnénk bemutatni, hogy az imádság, az imádkozó em­ber nemcsak az elmúlt századok jelensége, hanem ma is nagy szükség van rájuk. Ezek a könyvek egyrészt imádkozó emberek lelkébe, életébe engednek betekinteni, megmutatnak korokat és nehézségeket. Másrészt, ha valaki nem találja a szavakat fájdalma, gyásza kibeszéléséhez, ezekkel a kis könyvekkel bevonulhat a belső szobájába, és leborulhat vele Isten elé.

Olyannyira nem múlt századi jelenség az imádság, hogy egy Facebook-idézet olvasható a kiállítás mot­tójaként: „Az imádság az egyetlen hívás, amelyet egyetlen kormány sem hallgat le."

Megindított ez az idézet, mert hónapok óta a lehallgatási botrányoktól hangos a média, de az ima valóban olyan intim, belső kapocs az Úr és a hívő ember között, ami tényleg csak a kettőjük ügye. Ugyanakkor, mikor ezek az intim, csak Istennek szóló szavak lejegyeztettek, alkalmassá lettek arra, hogy másokat is építsenek, formáljanak. A kiállítás különös darabjai a hadifogságban kézzel lejegyzett imádságok és istentiszteletek – az ember keze beleremeg, amikor kibontja őket.

Van olyan darab a kiállításon, amelyhez személyesen kötődik?

A nagymamám imádságoskönyve is itt van az egyik tárlóban. Sokszor eszembe jut, hogy minden este hallottam őt hangosan imádkozni. Ha nem tudott elmenni templomba, akkor elővette az imádságoskönyvét, és abból imádkozott. A könyvet 1982 júliusában vettem a születésnapjára, 1982 novemberében halt meg a nagypapám. Amikor a nagymamám halála után enyém lett ez a könyv és kinyitottam, láttam, hogy az özvegyasszony imádságánál van kitörve, és ott van az ujja nyoma is. De nem ez az egyetlen személyes darab a kiállításon.

Rendkívüli hittanórát vállalnak

 

A Ráday Gyűjtemény Évszázadok imádságoskönyvei című kiállítása február végéig látogatható a Biblia Múzeumban (Budapest IX., Ráday utca 28.) hétköznap 10–19 óra között. Gyülekezetek, kisebb csoportok előzetes bejelentkezéssel rendkívüli hittanórát, vezetést is kérhetnek a gyűjtemény munkatársaitól a 06-1-217-6321-es telefonszámon.

Bagdán Zsuzsanna, Kép: Füle Tamás

A cikk megjelent a Reformátusok Lapjában

Istent keresem

2Krón 1,1–17

„Azon az éjszakán megjelent Isten Salamonnak, és ezt mondta neki: Kérj valamit, én megadom neked!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink