Az Üzenet január 15-i számából

2010. január 14., csütörtök

altA teológiák manapság inkább hivatalnokokat képeznek, mint pásztorokat.  A mai lelkipásztorok többsége, ha egyáltalán nem az autójával, magán-gazdaságával a felesége, vagy fia nevén működő használtruha-kereskedéssel törődik, akkor mit is tesz? Többnyire számítógép előtt ül, internetezik, helyi és távolsági beszélgetéseket folytat a maroktelefonján. Alig lehet olyat találni köztük, aki íróasztalhoz írás végett ülne – írja többek között Bustya Dezső a lelkipásztorok és a laikusok képzéséről szóló írásában az Erdélyi Református Egyházkerület gyülekezeti lapjának legfrissebb számában.

A vezércikkben Bányai László a víz életünkben betöltött szerepéről, a Szentlélek munkájáról és Jézus beszédéről ír. Az elmélkedés címe: Életünk kútfeje Jézus.

Nem Debrecenben a főtéren kezdődik az egységes Magyar Református Egyház. Ott kezdődik, amikor egy dunántúli magyar református lelkészképző intézetből elindul valaki, és elmegy Dél-Erdélybe, a szórvány reformátusságba azért, mert szolgálni akar – vallja Hegedüs Anna pápai teológus a Gyakorlati teológia Dél-Erdélyben című interjúban.

A lapban beszámoló olvasható a kolozsvári Házsongárd Alapítvány tíz évéről, egy Bürkösön tartott emléktábla-avatásról valamint arról is, hogy három erdélyi református lelkipásztor jelenleg éppen Kamerunban tartózkodik tapasztalatcserén.

Kozma Zsolt professzor a Metszetek című sorozatában ezúttal az önismeretről ír: A lecsendesített lélek, a belátás azt jelenti, hogy szolgálnom kell kapott kegyelmi ajándékaimmal, de bele kell nyugodnom, hogy Isten nem minden karizmában részesített; csendesen el kell fogadnom az egy talentumot, s azt kell szaporítanom.

Lőrincz István Manassét mutatja be a Mannás kosár rovatban. A 8. oldalon a Diakóniai Pályázati Tanácsadó Hálózat európai uniós szociális projektek  fejlesztésére biztat.

Istent keresem

5Móz 28,49–69

„És bár olyan sokan voltatok, mint égen a csillag, kevesen maradnak meg közületek,” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →