Dadus. Édesanya. Menekült.

2015. június 19., péntek

Sophie, a budapesti skót gyülekezet tagja lett az ENSZ menekültek világnapjára időzített kampányának egyik arca.

„Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, mert ők annyira ártatlanok. Bármit tesznek, azt hátsó szándék nélkül teszik. Sokkal több bizalom van bennük mások iránt, mint a felnőttekben" – a 31 éves Sophie a nyugat-afrikai Togóban született. Hazájában a mai napig szokásos a nők megcsonkítása, ezért menekült el otthonából. Egy vallási közösség segítségével, kilenc lánnyal együtt hagyta el az országot és egy hosszadalmas út végén – egy teherhajó konténerében csempészték át Európába – egyedül érkezett Magyarországra.

Az asszony 2004-ben kapott menedékjogot és gyermekei – két tízéves ikerfia és hétéves kislánya – már mind itt születtek. A református menekültmisszió segített neki beilleszkedni a magyar társadalomba: részt vett annak lakhatási és továbbképzési programjában, s már majdnem öt éve dadusként dolgozik egy állami óvodában.

„Szeptemberben, az óvodai év elején az új gyerekek mindig sírnak, amikor meglátnak. Néhányan közülük először nem is akarnak hozzám érni, de egy kis idő elteltével már megbíznak bennem. A gyerekek nem előítéletesek. Mások hatására vállnak azzá. Nem egyszer azt látom, hogy a gyerekek pont úgy reagálnak, ahogy azt a szüleiktől látják" – véli a nő, aki mellesleg tagjaa budapesti skót gyülekezetnek.

Sophie-nak minden kapcsolata megszakadt togói családjával, és szeretne magyar állampolgárrá válni, de a kérelmét már kétszer elutasították. „Igyekszem hasznos tagja lenni a magyar társadalomnak: dolgozom és adót fizetek. És segítek a gyerekeknek, hogy nyitottak legyenek, ha külföldiekkel vagy bármilyen tőlük különböző emberrel találkoznak."

Ahogy az idegengyűlölet egyre nő Magyarországon, Sophie szeretné, ha a magyarok megértenék, hogy a menekültek nem bűnözők, hanem olyan emberek, mint ők. Ezért is csatlakozott az ENSZ menekültügyi hivatalának (UNHCR) kampányához.

Családok milliói hagyják el évente az otthonukat háborúk és súlyos emberijog-sértések elől menekülve. Június 20. – 2001 óta – a menekültek világnapja. Az UNHCR szeretné Zeeshan, a magyar válogatott krikettjátékos, Dariush, a Petőfi-rajongó idegenvezető, Gurung, a közkedvelt szakács és tanár, valamint Begum Ali, a vállalkozó édesanya történetén keresztül megértetni az emberekkel, amit Sophie így fogalmazott meg: „Nem azért jövünk, hogy gondot okozzunk az országban."

reformatus.hu

Forrás: unhcr.org

Istent keresem

2Tim 3,10–17

„...mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →