Egy kanálnyi hit

2013. december 05., csütörtök

Adventi gyerekműsorral köszönte meg adományozói és önkéntesei egész éves támogatását a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). A felnőttek „egy kanálnyi hittel" gazdagabban, a gyerekek egy-egy Nyilas Misi-pakkal térhettek haza.

Egy napra gyerekek vették birtokba a Magyarországi Református Egyház (MRE) budapesti zsinati székházát. Az MRSZ december 3-án tartotta adományozóinak köszöntését. A már hagyománnyá vált adventi programot Bölcskei Gusztáv püspök nyitotta meg, majd a siketmisszió fiataljaival meggyújtotta az adventi koszorú gyertyáit. Az alkalmon beszámoltak az MRSZ munkájáról, többen bizonyságot tettek arról, milyen segítséget kaptak Istentől, s hálát adtak a támogatók nagylelkűségéért.

Nincs hit cselekedetek nélkül

„Hitünknek meg kell látszania valahogy az életünkben" – a Zsinat lelkészi elnöke áhítatában arról beszélt, az újszövetségi Jakab-levelet akár egy kortársunk is írhatta volna, aki körülnézett Magyarországon. „Vegyük át a jézusi természetet, amivel Krisztus az emberek között járt. Ne csak sajnálkozzunk, milyen közállapotok vannak, mire fordítják az adónkat, hanem lássuk meg azt, aki még nálunk rosszabb helyzetben van és segítsünk neki."

A siketmisszió fiataljai gyújtották meg az adventi koszorú gyertyáit

A tiszántúli püspök örömét fejezte ki, hogy olyanok töltötték meg a zsinati tanácstermet, akik élő példái annak, hogyan kell láthatóvá tenni a hitet, az élő Jézust. Kiemelte: a református egyház diakóniai szolgálata úgy próbál bizonyságot tenni Krisztusról, hogy hitből fakadó cselekedetekkel odaáll a rászorulók mellé. „Adjon Isten élő hitet, mely nem meddő, tudja, milyen cselekedetek kellenek, kik és milyen segítséget várnak tőlünk!" – kívánta Bölcskei Gusztáv.

Csupán postások

Pál Sándor, a Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke röviden összefoglalta, hogy idén milyen programokat hajtott végre a református szeretetintézmény. „Nem győzünk hálát adni és megköszönni a sok felajánlást, segítséget!" – hangsúlyozta, hogy amire szükségük volt, azt valamilyen csoda folytán rövid időn belül mindig megkapták. Így sikerült kerekesszékhez juttatni egy mozgássérültet, autóhoz juttatni egy megszorult lelkészt tüzifával ellátni a rászorulókat vagy épp támogatni kilakoltatott családokat.

Pál Sándor mondott köszönetet a támogatóknak

Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere az MRSZ dunai árvíznél nyújtott segítségéért mondott köszönetet. A településen egy nem várt gátszakadás miatt 157 embert kellett kitelepíteni. A Szeretetszolgálat segített berendezni a befogadóhelyet, élelmiszert vitt a kitelepítetteknek és a védekezésben dolgozóknak. A polgármester az összefogásban rejlő hatalmas erőről beszélt, melyet Isten is megáld.

„Hit nélkül nem lennénk itt" – Balogh Júlia családja már többször is kapcsolatba került a református szeretetszolgálattal. Mint mondta, férje betegségében, a szegénységben s a természeti csapások között is az Isten segített nekik. Géczyné Savanyú Gizella az egyháztáji programról beszélt. Kiemelte: amellett, hogy a termelőtől – elérhető áron, jó minőségben – egyből a vásárlóhoz kerül az áru, a református termelői piac szeretetteljes légköre nagyon jó élmény az egyházon kívüli vásárlóknak.

A Béres Alapítvány ötezer üveg Béres-cseppet adományozott

„Csupán postások vagyunk" – Osgyán Dániel, a Szeretetszolgálat munkatársa így beszélt a református orvoscsoport Fülöp-szigeteki bevetéséről. Az MRSZ novemberben orvosi segítséget, egészségügyi eszközöket és pénzadományt juttatott a tájfun sújtotta távol-keleti térségbe.

Megmarad, amit továbbadunk

Pál Sándor hálát adott a több mint 18 ezer támogatóért, akik pénzbeli vagy tárgyi adományaikkal, fizikai munkájukkal és imádságukkal segítették az MRSZ munkáját. Pál Sándor kiemelte, aki másért jelentőset tesz, az tulajdonképpen magamért tesz. „Aki tudja, hogy az Úr nem mindent neki szánt, amit nála tett le, s továbbadja, amije van, megváltozik az énje, megkapja a szolgálat örömét" – mondta.

A gyerekek műsorral készültek

Az ünnepségen kiemelték a Béres Alapítvány több millió forintos (ötezer üvegnyi Béres-csepp) felajánlását, a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft. egészséges burgonyaszirom-adományát, a CIB Bank, a Space Engineering Services Kft. és a Platinum Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat támogatását, valamint Mága Zoltán debreceni jótékonysági koncertjét.

„Itt lenn az asztal körül valami megsűrűsödik. Ebből mindig viszek egy kanállal, mely megtartja az én hitemet is" – fogalmazott a Chio termékek hazai forgalmazójának képviselője. A cég rendszeresen foglalkozik jótékonysággal, az MRSZ-t is már évek óta támogatja. A református férfi azt ígérte, vasárnap majd elmondja a gyülekezetében is, amit az ünnepségen átélt, másoknak is visz egy kiskanállal ebből az élményből.

Nem maradt el az ajándék sem

Az adományozók köszöntésén felléptek a váci siketmisszió gyermekei, a miskolci Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaház lakói és a Keskeny Út Diakóniai Ifjúsági Csoport a felvidéki Marcellházáról. „Mindenki tehet a másik emberért, a bennetek levő feladatot adjátok tovább társaitoknak" – kívánta nekik Béres Klára,a húsz éves Béres Alapítvány vezetője. A gyerekek nem mentek haza üres kézzel, megajándékozták őket egy-egy karácsonyi ajándékkal.

reformatus.hu, képek: Vargosz

Istent keresem

2Tim 4,1–5

„...töltsd be szolgálatodat” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →