Egyházi konzultáció Skócia jövőjéről

2014. március 11., kedd

A Skót Egyház moderátora ismertette a Skócia jövőjéről szóló országos konzultáció eredményeit. A skóciai protestánsok ezzel járultak hozzá az országuk függetlenségéről szóló vitákhoz.

Kezdeményezésével a Skót Egyház a 2014-re kiírt népszavazást megelőző vitákban – a pénznem és az alkotmány kapcsán felmerülő kérdések mellett – a nyilvános őszinteség, valamint a közösségépítő törekvések fontosságára kívánta felhívni a figyelmet. Skócia legnagyobb vallási felekezete nem a szavazás során adandó szerinte helyes válasz megadására törekedett, hanem megfontolt döntéshozatalra akarta buzdítani a polgárokat a lakosság körében folytatott beszélgetések során.

A Képzeljük el Skócia jövőjét: Vízió címet viselő jelentés az elmúlt nyolc hónap során harminckét közösségi eseményen megjelenő mintegy kilencszáz ember véleményét összegzi. A programsorozat megrendezésére egy független előadó és a Skót Egyházak Parlamenti Hivatalának támogatásával került sor. A konzultációsorozat elindításakor egy ökumenikus elemekkel gazdagított véleménycserét terveztek a szervezők, azonban a rendelkezésre álló források szűkössége miatt ez a szempont a vártnál kevésbé érvényesült.

A dokumentum bemutatására tervezett rendezvényt a Skót Egyház Zsinatának moderátora, Lorna Hood vezette, amelyen részt vett Roseanna Cunningham skót parlamenti képviselő és korábbi konzervatív vezető, illetve Annabel Goldie skót parlamenti képviselő, így reprezentálva a referendum-tárgyalások mindkét oldalát. A civil szféra képviseletében Dr. Alison Elliot korábbi egyházi moderátor, az Önkéntes Szervezetek Skót Tanácsának egykori vezetője volt jelen.

A skót Egyház és Társadalom Tanács, illetve egy szerződtetett előadó irányításával folytatott beszélgetések, úgynevezett „helyi gyűlések" lehetőséget adtak arra, hogy a résztvevők minél aktívabban tudják kifejezni saját véleményüket. A jelenlévők az eszmecserék befejeztével kiosztott cetlikre írhatták fel országuk jövőjével kapcsolatos véleményüket a beszélgetések által meghatározott témákban, ezek a készülő jelentés alapjául szolgáltak.

A Skót Egyház külön felhívta gyülekezetei figyelmét a béke és a szociális igazságosság evangéliumi értékeire, melyek olyan gondolatok, amelyek a népszavazás által átitatott, gazdasági kérdéseket előtérbe helyező politikai viták során sem merülhetnek feledésbe.

Fordította: Király Márton

Forrás: http://www.protestantnews.eu/great-britain/

Istent keresem

2Krón 28

„...nem azt tette..., amit helyesnek lát az Úr” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →