Elkezdődött az építkezés Kunhegyes egykori „bázisán”

2014. április 03., csütörtök

Négy évvel ezelőtt vásárolta meg a Kunhegyesi Református Egyházközség azt az épületet, amit a helyiek Bázisnak, vagy Munkásőrbázisnak hívnak. A területen található ingatlanok egy része most a Tisza-tavi templomok útján elnevezésű projekt keretében, mintegy 60 millió forintból megújulhat.

A bázis 1989-ig, a munkásőrség megszűnéséig megyei kiképzőbázis volt. Többször is megpróbálták helyrehozni, egy ideig a Kincstár tulajdona volt majd a városé, de mégis „mostohagyerekké" vált. Üzemeltetésével több vállalkozás is megpróbálkozott, de nem sikerült felvirágoztatni területet, amely már évtizedek óta üresen áll.

Nagy Kálmán a kunhegyesi gyülekezet lelkipásztora a projekt nyitóalkalmán az Európa Rádiónak elmondta, hogy a végső céljuk az, hogy egy egyházi gyógy központot alakítsanak ki a bázis helyén, amely a város gyógyvizű fürdőjének tőszomszédságában áll. A strandon a földből ugyan olyan víz tör fel, mint Berekfürdőn vagy Hajdúszoboszlón, így több reumatikus betegség kezelésére alkalmas. A kőépület egy része így gyógyító célokat szolgálna, ahol a tervek szerint 38 fajta kezelést tudnának elvégezni, de ehhez további építkezésekre lenne szükség.

Emellett szálláshelyeket is kialakítanak a területen, így lesz egy olcsóbb diákszállás, vagyis hat fős szobák egy központi vizesblokkal, valamint négyfős apartmanok saját fürdőszobával és WC-vel, illetve a kőépület emeletén egy négy csillagos szállót hoznának létre, amely 30 fő befogadására lenne alkalmas, így összességében 100-110 fő elhelyezését tudnák biztosítani. A mostani pályázatnak köszönhetően a bázison található faházak hőszigetelése, felújítása kezdődhet el, ahol a 70 férőhelyes diákszállókat alakítják majd ki, valamint az ezekhez tartozó vizesblokk újulhat meg, illetve egy közösségi teret is létrehoznak, ahol egy tálalókonyhát és egy büfét is kialakítanak. A munkálatok várhatóan nyár végén befejeződnek.

A közeljövő tervei között szerepel az is, hogy az elbontandó faházak helyére egy nagykunsági mini skanzent építsenek, jurtával, földbe ásott kunyhóval, nagykunsági tanyával és polgári házzal. A skanzen egyrészt bemutatná a nagykunsági építészetet, valamint az ide érkező diákoknak kézműves foglalkozásokat is tartanának itt. Ezek mellett a következő évben egy már meglévő épületben egy konferenciatermet is kialakítanának, amely mintegy 200 fő befogadására lenne alkalmas. Nagy Kálmán elmondta azt is, hogy ezen beruházások jó része egyelőre pénz kérdése, de van reményük arra, hogy egy korábbi 150 millió forintos pályázatuk pozitív elbírálásban részesül és akkor a központi kőépületet is fel tudják újítani, amelyben egy 500 adagos konyhát is beüzemelhetnének.

A kunhegyesi gyülekezet lelkipásztora bízik abban, hogy ha minden beruházásuk megvalósul, akkor fellendül a turizmus a településen, amelyen egy túraútvonalat is kidolgoztak, amely biciklis és lovas túrákhoz is alkalmas. Reménység még az is, hogy az iskolában elindulhat a lovas oktatás és fel tudják eleveníteni az oktatási intézményben és a városban is a kun hagyományokat.

Buzás Borbála

Istent keresem

2Tim 3,10–17

„...mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →