Eltemették Csurka Istvánt

2012. február 19., vasárnap

Az író-politikus végső búcsúztatásán Szabó István dunamelléki püspök hirdette Isten vigasztaló Igéjét.

Szabó István dunamelléki püspök a Kol 3,1-4 alapján hirdette Isten vigasztaló Igéjét február 18-án 13 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Csurka István dramaturg, író és politikus temetésén. Az igehirdetésben a református egyházvezető Csurka István egyik utolsó interjúját idézve arról beszélt, hogy az író-politikus „lépcsőházi embernek” tartotta magát. Olyannak, akinek a vita zárultán, harca végeztén a nagyok és hatalmasok termeiből kilépvén, vagy éppen onnan kiűzetvén a lépcsőházban jut eszébe, mit kellett volna mondani, mit kellett volna tenni. Szabó István hozzátette, ilyenek vagyunk magyarok mindannyian, Csurka István viszont vállalta, kimondja azt a dühöt, amit ez a sors okoz. „Ennek hangot adhat az író és a politikus. Az író azt kockáztatja, hogy azok is megértik, akiknek nem kellene, a politikus pedig azt kockáztatja, hogy azok sem értik meg, akiknek kellene. Csurka István vállalta mindkét kockázatot" - hangoztatta Szabó István.

A végső búcsún megemlékeztek az író-politikusról pályatársai, politikustársai is. A temetésen megjelent Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is.

Csurka István életének 78. évében, 2012. február 4-én halt meg. A kétszeres József Attila-díjas író irodalmi pályája a 60-as évek végén indult. Befutott drámaíró lett, novellái mellett színpadi műveivel is elismerést váltott ki. A rendszerváltás hajnalán politikai pályára lépett, ott volt a Magyar Demokrata Fórum (MDF) alapítói között, a párt alelnöke lett. Később megalapította a nemzeti radikális Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP), amelynek halálig az elnöke volt.

Reformatus.hu

Istent keresem

Lk 10,21–42

„ ...pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink