Feldobott labda – Debrecenben a Kontrasztkiállítás

2010. szeptember 02., csütörtök

Debrecenben az egyetemi templomban nyílt meg a Kontrasztkiállítás. A református egyház és a rendőrség összefogásában, valamint számos más szervezet támogatásával létrejött tárlatot szeptember 1-jén nyitották meg. A megdöbbentő erejű multimédiás ifjúság- és családvédelmi kiállítását Kisvárdán több mint hatezer ember tekintette meg.

Debrecenben az egyetemi templomban nyílt meg a Kontrasztkiállítás. A református egyház és a rendőrség összefogásában, valamint számos más szervezet támogatásával létrejött tárlatot szeptember 1-jén nyitották meg. A megdöbbentő erejű multimédiás ifjúság- és családvédelmi kiállítását Kisvárdán több mint hatezer ember tekintette meg.

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke beszédében a kisvárdai megnyitó napjára emlékezett vissza, amikor is láthatóvá vált az az összefogás, amely az egyház, a rendőrség, valamint a civil szféra között létrejött, hogy közösen támogassák ezt a kezdeményezést. Mint mondta, a 14-24 éves korosztályt a szociológiai diskurzusban sokszor „a nemtörődöm generációként” emlegetik, de ebben a nemtörődömségben nemcsak a fiatalok attitűdje, hanem az őket elhanyagoló, felnőtti nem törődés is benne van. „A kiállítás a felnőtteket is rá akarja ébreszteni erre az ön- és közveszélyes magatartásra” - mondta a püspök, majd hozzátette: ha a felnőttek szembesülnek mindezzel, akkor jobban odafigyelnek a fiatalokra, és „a nemtörődömség helyett kialakulhat a törődés kultúrája is”.Sárközi Ferenc dandártábornok az országos rendőr-főkapitány képviseletében arról beszélt, hogy a világ csaknem negyed évszázada a globalizálódás és az elidegenedés felé indult, ahol a rendőrségnek az a feladata, hogy a rendet szolgálja, és együttműködésre próbálja hívni a civil társadalmat. „Ekkor jött egy lelkes, fiatal lelkész a kisvárdai rendőrkapitánnyal, és a fiatalok segítségével felállították ezt az érthető, követhető kiállítást” - idézte fel a dandártábornok az együttműködés kezdeteit, majd hozzátette: kiemelten fontosnak tartja, hogy a sokkoló tárlat mellett felkészítő szemináriumok, csoportfoglalkozások is tartoznak a Kontrasztkiállításhoz. Mint mondta: mindenkinek egyéni feladata van a körülötte lévő világ jobbításában.

„Elsőre nem örültünk, szomorúnak tartottuk, hogy egyáltalán szükség van ilyen fajta kiállításra” - mondta Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora, de hozzátette, a Kontrasztkiállítást igen fontos kezdeményezésnek tartja. Beszédében kiemelte, hogy az egyetemisták 80%-a is a kiállítás által megcélzott korosztályba esik. Fábián István szerint azért is van szükségük erre a kezdeményezésre, mert az egyetem „nem tud a sáncok mögé menni, nálunk is megjelennek a devianciák”. A rektor úgy vélte, hogy az egyetem mentálhigiénés munkájában nagy segítséget fog nyújtani a kiállítás, illetve, a pedagógusképzésben résztvevő oktatóknak, hallgatóknak is hasznukra válik majd. Fábián István örömét fejezte ki, hogy a kiállításnak az egyetemi templom biztosít helyet, hiszen „ebben a spirituális térben valóban kiváló helye van ezeknek a témáknak”.Százvai László kisvárdai lelkész beszédében azt az összefogást emelte ki, amely útjára tudta indítani ezt a kiállítást. Mint mondta, fontos példa ez az együttműködés nemcsak a fiatalok, hanem a világ felé is, mindazonáltal úgy véli, hogy a munkának koránt sincs még vége. „A kiállítás csak egy feldobott labda - akkor van értelme, ha a nézője érzi, hogy a tablók előtt önmagával megy szembe, önmagával kell harcba szállnia. Ha győz, akkor hatalmas csoda született Isten kegyelméből” - mondta Százvai László.

A megnyitó beszédek után a látogatók végigjárták a tárlat termeit és megnyitották a Kontrasztkiállítás vendégkönyvét. A hivatalos program után megtartották az első, tanároknak szóló szemináriumot.

Nyíregyházán szeptember 16-án nyílik meg a Kontrasztkiállítás a Görög Katolikus Hittudományi Főiskolán.


Bagdán Zsuzsanna

Képek: Barcza János
Istent keresem

2Tim 1,1–7

„Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →