Hazatértek a segítők

2013. november 22., péntek

„Ami segítséget vittünk, az csak néhány csepp a tengerben, de ez azoknak, akiknek segítettünk, mindent jelentett" – mondta el Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) vészhelyzet-kezelési igazgatója, aki az MRSZ orvoscsoportjával együtt november 22-én érkezett vissza a tájfun pusztította Fülöp-szigetekről. A hétfős csapat tizenegy napig éjt-nappallá téve gyógyította, támogatta a bajbajutottakat. Hazatérésük után közvetlenül sajtótájékoztatót tartottak a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinati székházának tanácstermében.

„Isten iránti hálával köszöntjük azokat a testvéreinket, akik az első hívó szóra elindultak, hogy az MRSZ segítőiként segítsenek a katasztrófa áldozatain" – köszöntötte a kimerítő napok után hazaérkező csoportot Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke. Kiemelte: az az összefogás, ami most is megindult, az az egyház következetes magatartása, hogy ott legyen a bajbajutottak között. „Aki éhezik és nem ismeri Istent, annak először a kenyér formájában kell megmutatni Istent, írta le egy svájci teológus. Ha valakit katasztrófa sújt, az egyháznak úgy kell megmutatnia, miben hisz, hogy annak segít, aki a leginkább rászorul" – mondta a püspök.

Bölcskei Gusztáv, az MRE lelkészi elnöke és Sári Ferenc, az MRSZ orvoscsoportjának vezetője

Bölcskei Gusztávtól Jerry Pillay, a Református Egyházak Világközösségének (REV) elnöke vette át a szót, aki szintén röviden üdvözölte a csapatot.  „Hadd fejezzem ki hálámat, hogy most lehetek Magyarországon, amikor az orvoscsoport visszatért! Nagy öröm van a szívemben, amikor azt látom, hogy az itteni egyház miként tudott segíteni a bajbajutottakon. Amikor láttam a tévében a lesújtó tragédiát, akkor az nagy fájdalmat okozott. Azt mondtam a feleségemnek, hogy szeretnék ott lenni. Az egyház jelenléte ilyen helyzetekben elengedhetetlen, mert keresztyénként arra vagyunk elhívva, hogy együttérzést, szolidritást fogadjunk azokkal, akik szükségben szenvednek" – hangzott el a dél-afrikai püspöktől, aki arról is szólt, milyen mélyen megérintette az, hogy a Magyarországi Református Egyház ilyen komolyan részt vett a katasztrófa utáni segítésében, ahelyett, hogy azt mondta volna, ez a Fülöp-szigetek problémája, s messze van. Kifejtette, hogy a REV, mint szervezet nem gyakran tud részt venni ilyen akciókban, a tagegyházain keresztül mégis megtapasztalja a nehéz helyzeteket, s rajtuk keresztül mégis csak közvetlenül részesévé lesz a segítségnyújtásnak.

Jerry Pillay, a REV elnöke és Osgyán Dániel, az MRSZ vészhelyzet-kezelési igazgatója

Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója a Fülöp-szigeteken való tartózkodásukról elmondta: olyan élmények értek őket, amiket egész életünkben nem felejtenek el. Azt mindenki látja a képeken, hogy mekkora pusztítást okozott a tájfun, de ők részesei lehettek annak is, hogyan próbálnak túlélni, miként folytatják mindennapjaikat az emberek abban a környezetben, ami megmaradt nekik. Ismertette, hogy olyan felszerelést tudtak magukkal vinni, ami nemcsak a jelenlétet biztosította számukra, hanem a hatékony munkát is. Utolsó nap olyan területre is eljutottak, Tanauan városába, ahol nem volt fix ellátási pont, hanem utcai segítőkként dolgoztak. „Ami segítséget vittünk, az csak néhány csepp a tengerben, de ez azoknak, akiknek segítettünk, mindnet jelentett" – mondta.

Az orvocsoport

Ismeretlen körülmények közé érkeztek meg november 12-én, és az ENSZ helyi koordinációja által kapták meg feladatukat: segíteniük kell egy olyan kórház újraindításában, amit bár a tájfun nem rongált meg, de az emberek a tájfun okozta szörnyű életkörülmények miatt kifosztottak. Itt egy járóbeteg-kezelő pontot kellett kialakítaniuk, ahol eleinte csak az MRSZ csapata dolgozott. Ők végezeték a munka oroszlánrészét, majd fokozatosan átvették tőlük a feladatokat, derült ki Sári Ferenc, az orvoscsoport vezetőjének beszámolójából. „Huszonnégy órás ügyeletben volt a csapat, sokszor kikérték segítségünket a sürgősebb eseteknél – folytatta az orvos. – Mondhatjuk, hogy mire eljöttünk, funkcióképessé vált a kórház. Sok beteget láttunk el, de nem akarok számot mondani, mert ez nem a csapatok közti versengésről szól, hanem arról, hogy ingyenes ellátást vigyünk a helyszínre. Elfertőződött sebeket és más problémákat is orvosoltunk, például krónikus betegeket láttunk el, menetközben fellépő kórképeket vizsgáltunk. Nehéz, de szép feladat volt."

Az MRSZ orvoscsoportjának tizenegy napos Fülöp-szigeteki missziójáról naponta beszámoltunk, részletes tudósításunkat itt olvashatja. 

reformatus.hu, kép: Dimény András

A súlyos helyzetben továbbra is várja a Magyar Református Szeretetszolgálat az adományokat a 13600/66-os telefonszámon (250 Ft/hívás), a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon „TÁJFUN" megjegyzéssel, továbbá a www.jobbadni.hu oldalon. A segítségre nagy szükség van, hiszen az ENSZ szerint 13 millió embert érint a tájfun okozta katasztrófa és 3 millióan váltak földönfutóvá.

 

Emellett a református szeretetszolgálat a tájfun túlélőinek támogatására jótékonysági koncertet szervez november 23-án a budapesti Becketts Irish Barban, ahol többek között Knoll Gabi, Erika Albero és a Suba Attila & SoulFool Band is fellép.

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink