Hugenotta hercegnő a véleményszabadságért német földön

2010. április 16., péntek

altSzámos esemény lesz Észak-Németországban a hugenotta hercegnő, Eléonore d’Olbreuse (1639–1722) tiszteletére, aki elkötelezett reformátusként küzdött a véleményszabadságért és a szegények felemeléséért.

Az alsó-szászországi tartományi nőtanács döntött úgy, hogy a cellei kastélyban ünnepélyes megemlékezés-sorozatot szervez a német „Lorántffy Zsuzsanna” tiszteletére, élete tanulságainak megismertetésére. A sorozat első ünnepélyes alkalmára április 12-én került sor, melyen 350 vendég vett részt. Francia delegáció is jelen volt az ünnepségen. Nevéhez fűződik a háromszögű keksz, ami az egész barokk korszak kedvence volt. A hercegnő nevét viseli egy orchidea-fajta is. Eléonorenak jelentős befolyása volt korában a véleményszabadság meghonosításában, de küzdött a jólétért is tartományában, s kiváltképpen az üldözötteket és a nincsteleneket karolta fel.

altA szociális lelkületű arisztokrata hölgyről így szólt Celle főpolgármestere, Dirk-Ulrich Mende: „A Celleben letelepedett hugenották tettereje és gondolkodásmódja nélkül a város ma egészen másként nézne ki. Telepítési politikája, a vallás- és véleményszabadságról kialakított nézete és gyakorlata hiányában biztosan más szemlélet lepte volna el a várost és környékét.” A La Rochelle mellett született hercegnő szülői hajléka a francia reformátusok egyik központja volt. A református hercegnő házassága a lutheránus braunschweig-lüneburgi herceggel, Georg Wilhelmmel nem a szokásos politikai érdekházasság volt, hanem igazi szerelmi házasság. Eléonore a cellei kastélyba bevitte a francia kultúrát, onnan támogatta hazájában a hugenottákat és sok menekült hitsorsosát telepítette le új otthona környékén. A német-francia diplomáciai közeledésnek is határozott munkálója volt. A hercegnő számos európai uralkodóház „ősanyja” volt. (reformiert-info.de – 2010-04-15 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Istent keresem

Bír 20,1–28

„Így gyülekezett össze együttesen, egy emberként minden izráeli férfi a város alá.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →