Húsvét vasárnapra esik idén az Örmény Népírtás Emléknapja

2011. április 18., hétfő

Az Egyházak Világtanácsa és az Európai Egyházak Konferenciája közös levélben hívta fel tagegyházaik figyelmét az évfordulóra.

 

"Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is él; és aki él, és hisz énbennem, nem hal meg soha." (Jn 11,25).

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) és az Európai Egyházak Konferenciája (EEK) közös levélben hívta fel tagegyházaik figyelmét Jézus fenti szavaival, hogy idén Húsvét vasárnapra esik az Örmény Népírtás Emléknapja (április 24.). Levelükben arra kérik az egyházakat, hogy a húsvéti istentiszteleteken és imádságokban emlékezzenek meg a 1,5 millió áldozatról, akik a népírtás időszaka alatt veszítették életüket Örményországban.

Az Egyházak Világtanácsa 1984-ben tette közzé „Örményország: a folytatódó tragédia” elnevezésű nyilatkozatát, mely az örmény nép történelmét és sorsát szándékozott ismertebbé tenni és melyet az ENSZ Emberi Jogok Bizottsága elé terjesztettek. Az EVT 2005-ben összehívott Központi Bizottsági ülésen kijelentették, hogy az igazságosság és megbékélés felé vezető úton az emlékek gyógyulásának és a megbocsátásnak elengedhetetlen feltétele az elkövetett bűncselekmények elismerése. A megbocsátás nem felejtést jelent, hanem visszanézést a múltba azzal a szándékkal, hogy helyreállítsuk az igazságosságot, az emberi jogok tiszteletét és az elkövetők és áldozatok közötti kapcsolatot.

Ugyanebben az évben a EEK Elnöksége nyilvános közleményben csatlakozott az EVT kezdeményezéséhez és sürgette a török kormányt, hogy mozdítsa elő a megbékélést a török és az örmény nép között, amelynek szerves eleme a bűnök elismerése és az igazság felderítése.

Olav Fykse Tveit, az EVT főtitkára és Prof. Dr Viorel Ionita, az EEK megbízott főtitkára közös levelükben hangsúlyozták, hogy az örmény állam és nép léte önmagában is a feltámadás erejének különleges jele, melyet Húsvétkor ünnepelünk.

Református.hu

Istent keresem

5Móz 31,1–13

„...fel kell olvasni..., hallgassák és tanulják meg...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink