Imanap a Menekültek Világnapja alkalmából

2012. június 20., szerda

Az ENSZ 2000-ben közzétett határozata alapján a világ júniusban ünnepli a menekülteket, és igyekszik felhívni a figyelmet nehéz helyzetükre. Rev. Dr. Guy Liagre, az Európai Egyházak Konferenciájának főtitkára és Doris Peschke az Európai Egyházak Migrációs Tanácsának főtitkára az alábbi levélben hívja közös imádkozásra június 24-én a keresztyéneket a menekültekért.

Megemlékezés azokról, akik biztonságot keresve, életüket vesztették az úton.

Kedves Testvérek a Krisztusban, kedves Barátok!

Még mindig történnek tragédiák a határoknál, emberek vesztik életüket azon az úton, melyre biztonságkeresés céljából indulnak el. Példátlan számú emberről tudunk, aki 2011-ben, Észak-Afrikából Európába tartó útján halt meg, csupán egy év alatt több mint 1.500-ról. A UNITED for Intercultural Action (Egyesülve az Interkulturális Cselekvésért) hálózat dokumentációja szerint 1993 óta 16.136 személy vesztette életet az európai határoknál, tengerbe vagy folyóba süllyedve, hajókon vagy teherautókon szállított konténerben megfulladva. Mivel 2011 nyara óta ezek a számok csökkentek, a nyilvánosság figyelme is hanyatlik. Az olaszországi és görögországi jelentések viszont azt mutatják, hogy továbbra is vannak halálesetek.

A 2009 júliusában, Lyonban tartott Európai Egyházak Konferenciáján (EEK) a nagygyűlés felszólította az egyházakat, hogy „évente megtartott imanap keretében emlékezzenek meg azokról, akik életüket vesztették útjukon Európa felé, miközben emberhez méltó életet kerestek." 2010-ben, a Migráció Évében, valamint 2011-ben számos európai egyház és gyülekezet tett eleget ennek a felhívásnak és tartott megemlékezést a Menekültek Világnapja (június 20.) környékén. Ebben az évben június 24. az általunk javasolt dátum, a Menekültek Világnapját követő első vasárnap.

Szeretnénk megismételni az EEK nagygyűlés felhívását, ennélfogva buzdítani az egyházakat Európa-szerte, hogy tartsanak megemlékezést az Európa felé tartó útjukon meghalt emberekért. Ebben nyújthat segítséget az alábbi útmutató, melyet a Német Protestáns Egyház által támogatott Német Ökumenikus Bizottság az Egyházi Menedékjogért és az Európai Egyházak Migrációs Tanácsa közösen dolgozott ki. Az útmutató angol nyelven itt és német nyelven itt érhető el. Szeretnénk a Testvéreket arra kérni, hogy minél szélesebb körben terjesszék ezt a segédanyagot. Hálás köszönettel vesszük, ha beszámolót küldenek a megemlékezés keretében tartott alkalmukról, tevékenységükről!

Emlékezzünk együtt a dokumentált és a nem dokumentált áldozatokra egyaránt, akik Európa határánál haltak meg, imádságban osztozzunk a fájdalomban.

Szívélyes üdvözlettel,

Rev. Dr. Guy Liagre, az Európai Egyházak Konferenciájának Főtitkára

Doris Peschke, az Európai Egyházak Migrációs Tanácsának Főtitkára

Június 20-án ünnepli a világ a menekültek életét, és igyekszik felhívni a figyelmet nehéz helyzetükre. Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben nyilvánította ezt a napot a Menekültek Világnapjává. A CEC és a CCME a rá következő vasárnap hívja a híveket közös megemlékezésre, imádságra.

Fordította: Németh Kata
Forrás: Conference of European Churches

Istent keresem

2Tim 2,1–13

„...fiam, erősödjél meg a kegyelemben...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →