Újabb közös Kárpát-medencei református rádióműsor

2018. február 08., csütörtök

„Egyetlen emberről sem mondhatunk le, egyetlen beteget sem hagyhatunk magára" – ez a mottója a Látogatónak, a református rádiók hamarosan induló egészség- és életmódmagazinjának. Az első adást a betegek világnapján hallgathatják meg.

A Kárpát-medencei református rádióstúdiók esztendők óta készítenek napi rendszerességgel egy közös műsort Határtalan címmel, ezzel is szimbolizálva a 2009. május 22-én, Debrecenben kimondott a református egységet. A közös munkában aktívan részt vesz a beregszászi Pulzus és a kolozsvári Agnus Rádió, Szatmárnémetiből és a Felvidékről is bedolgoznak rádiós kollégák, valamint az anyaországból az Európa Rádió, amelynek a Tiszáninneni és a Tiszántúli Egyházkerület a fenntartója. A hosszú évek óta tartó közös együttműködés hozta az ötletet, hogy szülessen egy újabb közös műsor, ez lett a Látogató.

A Látogató tulajdonképpen a Kárpát-medencei református rádiók közös egészség- és életmódmagazinja. Beszélgetések a hitről, a betegségről, a gyógyulásról és olyan élethelyzetekről, amelyek mindenkit érinthetnek. A cél, hogy reményt adjanak a legelesettebbeknek is, hiszen a hit sokszor segített át embereket a legnagyobb nehézségeken is. A műsorokban kendőzetlenül beszélnek a problémákról, de minden körülmények között a megoldást keresve. Olyan szakembereket kértek, hogy segítsenek a műsorok elkészítésében, akik sok-sok év tapasztalatával felvértezve, szinte minden élethelyzetet átéltek már.

Az első közös műsor a Betegek Világnapjához kapcsolódik, azaz február 11-hez. Ezt a világnapot 1992 óta ünneplik meg, az első adással az egyház kívánja háláját és elismerését kifejezni mindazoknak, akik életüket szentelték annak, hogy a betegekkel, szenvedőkkel foglalkozzanak.

Jézus korában a beteg embereket kirekesztették. Ezzel azt akarták kifejezni, hogy nem tartoznak az egészet jelentő közösséghez, tehát nem egészségesek. Jézus küldetése, hogy meggyógyítsa, az élet értelmére megtanítsa és a semmibe vettek ember voltát igazolja. Így lesz az ember újra a közösség élő tagja. Jézus mondja: „nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek” (Mk 2,17). A meggyógyított, az igazságra elvezetett, Krisztus áldozata által megmentett emberek visszakerülnek a közösségbe s helyre áll a rend. Ez a folyamat a megváltás műve, az egésznek a titka, ami azokból épül fel, akik egészségesek. A Betesda fürdőnél az éltető víz mozdulására 38 éve várakozó ember tragédiája: „nincs emberem”. De arra jött Jézus és találkozott vele: „kelj fel, vedd az ágyadat, és járj! És azonnal meggyógyult ez az ember, felvette az ágyát, és járt” (Jn 5).

„A Látogató üzenete is hasonló: egyetlen emberről sem mondhatunk le, egyetlen beteget sem hagyhatunk magára. Lesznek történetek csodálatos gyógyulásokról, de olyanokról is, akiknek nem sikerült megvívni a harcot. A hitnek és a reménynek azonban jelen kell lennie minden műsorban” – ígérik a szerkesztők. Ezért jött létre az újabb közös műsor.

Azoknak pedig, akik nem volt lehetőségük meghallgatni az első adást, megtalálhatják a teljes műsort a Kárpát-medencei református rádiók csatornáján a Soundcloudon, ugyanitt visszahallgathatók a Határtalan műsorának eddig adásba került részei.

Forrás: www.refradio.eu

Istent keresem

Jak 2,1–13

„Úgy beszéljetek, és úgy cselekedjetek, mint akiket a szabadság törvénye ítél meg.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →