Jó időben, jó helyen

2013. december 22., vasárnap

„Jézus megtanít bennünket arra, hogy lehet jókor, jó helyen lenni, időben észrevenni azt, ami a legfontosabb"—mondja Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi videó üzenetében, mely a Tiszántúli Református Egyházkerült honlapján található.

Idén, a Biblia olvasó kalauz szerint a karácsony első napjára jutó igei rész: a napkeleti bölcsek imádják Jézust. (Mt 2,1-12) A püspök gondolatiban rámutat arra, hogy erről a történetről azt lehet mondani, itt az emberek jó időben, jó helyen vannak. Hiszen a napkeleti bölcsek megkapják az útbaigazítást, elmennek és odatalálnak Betlehembe, ahol megtalálják a gyermek Jézust Józseffel és Máriával. „A Karácsony arról szól, hogy lehet jó időben, jó helyen lenni"—hangzik el. A zsinat lelkészi elnöke később tovább mélyítve ezt a gondolatot arról beszél, hogy „Jézus megtanít bennünket arra, hogyan lehet jókor, jó helyen lenni, időben észrevenni azt, ami a legfontosabb."

A püspökkel ez a felismerés 1970 karácsonyán történt meg, amikor képesítés nélküli nevelőként dolgozott egy állami gondozottak nevelő otthonában. „Isten megmutatta nekem ezek között a gyerekek között, hogy nekem ott ez a jó hely, ebben a jó időben"— jelentette ki Bölcskei Gusztáv.

A videó egy kívánsággal zárul. A püspök azt szeretné, hogy élje át mindenki azt ebben az esztendőben, hogy ha rácsodálkozunk a karácsonyi gyermekre azt tudjuk mondani: „Nézd, ki van itt!" Mert ő úgy fog visszanézni ránk, hogy a tekintetéből és nyugalmából, egy kicsit mi is bölcsebbek, nyugodtabbak, egymást inkább észrevevő emberek leszünk. „Így adjon nekünk Isten jó időben, jó helyen Áldott Karácsonyt!"

A teljes karácsonyi gondolat megtekinthető a Tiszántúli Református Egyházkerület weboldalának címlapján.

Forrás: ttre.hu

Istent keresem

2Tim 1,8–14

„Ennek az evangéliumnak a szolgálatára rendeltettem én hírnökül, apostolul és tanítóul.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →