Kilenc egyházzal kötött megállapodást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

2012. augusztus 24., péntek

Kilenc egyházzal kötött megállapodást csütörtökön a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság; az együttműködés célja a kulturális javak körébe tartozó ellopott tárgyak felkutatásának elősegítése, az időskorúakkal szembeni bűncselekmények megelőzése és a rászorulók lelki támogatása.

Töreki Sándor dandártábornok, megyei főkapitány az egyezmény aláírása alkalmából örömét fejezte ki, hogy az egyházak nyitottak voltak a rendőrség megkeresésére, s együttműködési megállapodás keretében folytathatják a korábban megkezdett közös munkát. Kiemelte: a bűnt megelőzni hatékonyabb és költségkímélőbb, mint üldözni, felderíteni; a megye biztonságának érdekében széles körű társadalmi együttműködésre van szükség, s ebben az egyházaknak nagy szerepük van.

Márfi Gyula veszprémi érsek kijelentette: az együttműködés alapjai olyan erkölcsi értékek, amelyek az egész országban egységesek, s amelyek egy része azonos az egyházi és a világi törvényekben. Hozzátette, a katolikus egyház alapállását a rendőrséggel való együttműködésben a tízparancsolat határozza meg; az élet, az emberi tulajdon, az emberi tisztesség és becsület védelme a rendőrség és az egyház számára egyaránt fontos.

Lentulai Attila, a Dunántúli Református Egyházkerület esperese a rendőrség jelmondatát idézve úgy fogalmazott: "mi is szolgálunk és védünk". "Szolgálunk, mert Isten igéjét közvetítjük az embereknek, és védünk, a tízparancsolat által" - tette hozzá, hangsúlyozva: az együttműködés az emberek erkölcsiségét, fejlődését, biztonságérzetét szolgálja, ezért abban a református egyház örömmel vesz részt.

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese azt mondta, az egyház szeretne eljutni azokhoz az emberekhez, akikről az együttműködési megállapodás szól.

A megállapodás keretében a főkapitányság vállalja, hogy a kulturális javak körébe tartozó tárgyakat - annak érdekében, hogy azok felkutatása bűncselekmény esetén eredményes legyen - az egyházak felkérésére kriminalisztikai szempontból felméri és dokumentálja, valamint bűnmegelőzési célzattal az egyházaknak tájékoztató anyagokat juttat el, előadásokat tart.

Az egyházak vállalják, hogy igény esetén kezelik a főkapitányság fogdájában lévő fogvatartottak, illetve a rendőrséggel hivatalos eljárás során kapcsolatba kerülő szenvedélybetegek és fiatalkorúak, a büntetés-végrehajtási intézetből szabadulók lelki problémáit, elősegítik azok erkölcsi gyarapodását. Biztosítják a rendőrök számára is a vallásgyakorlás feltételeit, hozzájárulnak lelki gondozásukhoz; igény esetén előadást tartanak az egyház történelméről, szervezetéről, szerepéről és tevékenységéről is.

A megállapodást a főkapitány, valamint a Veszprémi Érsekség, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöki hivatala és a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperesi hivatala mellett a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet, a Veszprémi Zsidó Hitközség, a Magyar Unitárius Egyház, a Budapesti Román Ortodox Egyházközség, a Tan Kapuja Buddhista Egyház és a Magyar Iszlám Közösség képviselője írta alá.

Forrás: MTI

Istent keresem

Jak 1,9–18

„Ne tévelyegjetek, szeretett testvéreim:...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →