Kiválasztották egyházunk idei borait

2019. március 03., vasárnap

A Magyarországi Református Egyház borai 2019-ben az erdélyi Vass Attila 2018-as Pinot Gris fehérbora és a szekszárdi Mészáros Pál 2016-os Ohmerops Cuvée vörösbora lesznek. A nyerteseket ez alkalommal is a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumának (BORUM) zsűrije választotta ki.

Hetedszer szervezték meg a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumát, immár a Református Gasztrokulturális Programok részeként. A hagyományosan március első hétvégéjén megrendezett találkozónak ebben az évben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfalu adott otthont.

„Nem tudok más, hasonló rendezvényről, ahova a szőlő és a bor gyűjt bennünket össze, szerte a Kárpát-medencéből. Nincs még egy olyan szétszakított ország, mint a miénk, ezért történelmi küldetésünk, hogy összetartsuk ezt a nemzetet – ebben komoly segítség ez a fórum” – fogalmazott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a borverseny eredményhirdetésén.

A BORUM 2013-ban indult útjára, eddig mindegyik találkozót más-más történelmi borvidéken rendezték meg. A programra ellátogató borászok idén is szakmai előadások segítségével ismerkedhettek meg a legújabb borászati trendekkel, lehetőségekkel és egymással. Néhány éve a Magyarországi Református Egyház borversenyének is otthont ad a rendezvény.

A megmérettetésre összesen 93 borral neveztek, melyek közül a hattagú zsűri egybehangzó véleménye alapján a Magyarországi Református Egyház bora 2019 címet fehérbor kategóriában Vass Attila erdélyi borász 2018-as évjáratú Pinot Gris-e, vörösbor kategóriában pedig Mészáros Pál 2016-os évjáratú Ohmerops Cuvée-je nyerte el – így a Mészáros Borház Kft. a tavalyi siker után ismét győzött kategóriájában.

A találkozó végén a résztvevők döntöttek a következő két BORUM helyszínéről: a fórumot jövő év márciusában a Tokaj-hegylajai Erdőbénye várja majd, 2021-ben pedig a Balaton-felvidék.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Némedi-Varga Dávid

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink