Legyünk mi is szamarak!

2013. május 25., szombat

Önkéntes munka, beszédek, lelkes fellépők, játszóház – mindez turisták forgatagába csomagolva. Kisebbfajta dzsembori alakult ki a Szeretethíd Kárpát-medencei önkéntes napok megnyitóján a budapesti Erzsébet téren.

„Ne tarts lépést!" – elevenítette fel ezt a szokatlan vezényszót Jákob János protestáns tábori püspök péntek délután. A budapesti Erzsébet téren ekkor nem a turisták voltak többségben, hanem, a Szeretethíd Kárpát-medencei önkéntes napok megnyitójának résztvevői. A tábori püspök azért beszélt a hidakon való meneteléskor a katonáknak kiadott – és a megszokottól merőben eltérő – vezényszót, hogy érzékeltesse: a különbözőségben vagyunk egységesek. Jákob János azt mondta, a kétnapos önkéntes akciónak az isteni szeretetet megélve kell hidat vernie partok közé.

Más volt ez a Szeretethíd-megnyitó, mint a korábbi évek alkalmai. Az Erzsébet téren ugyanis nagyon sok fiatal gyűlt össze: református szeretetszolgálati intézmények lakói jöttek el, hogy énekeljenek, műsort adjanak, és aztán részt vegyenek a tér szépítgetésében is. Az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthon és a Filadelfia Ház – Fogyatékosokat Segítő Református Központ lakói, pártfogoltjai is velünk voltak.

Az ő részvételükre tért ki Pál Sándor, a Szeretethidat koordináló Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke is. Mint mondta, az a feladatunk, hogy az elesetteken segítsünk. És lám, most az elesettek jöttek el, hogy segítsenek másokon.

A kisebbfajta dzsemborihangulat már a beszédek alatt kibontakozott. Ott voltak már ekkor is Napraforgók Játszóház tagjai, akik a gyerekeket szórakoztatták többféle attrakcióval. Az egyik asztalon kirakós játékot terítettek ki, ez ragadta meg Szabó István dunamelléki püspököt. Kezében a kirakós egy szamarat ábrázoló darabjával, felidézte: szamárságnak nevezzük sokszor a másoknak ingyen, önként végzett munkát. Legyünk mi is ilyen szamarak két napra, az önkéntes napokra, szólított fel. Szabó István úgy fogalmazott, Jézus tanított meg minket az önkéntességre, és akik segítenek, boldog látomást hordoznak róla.

A beszédek közben lettünk figyelmesek két ismerős arcra: a két évvel ezelőtti Szeretethíd felvezető kisfilmjének főszereplőire, Futár András és Bődi Luira. A Filadelfia Ház gondozottjaiként ők is ott voltak az Erzsébet téren, és társaikkal fel is léptek a színpadon.

A megnyitón elhangzott: az idei Szeretethídon minden eddiginél többen vesznek részt: az egész Kárpát-medencében 340 helyszínen, 15700 önkéntes mozdul meg a két nap alatt. A rendezvény résztvevői próbáltak ebből is példát mutatni, Jákob János vezetésével azonnal nekifogtak az egyik homokozó felásásának, majd előkerültek a gereblyék és a többi szerszám is a kertrendezéshez.

A megnyitó után még órákig folytatódtak a fellépések, a Napraforgók pedig szórakoztatták a kisgyerekeket.

Csepregi Botond, Képek: Némethné Budaházi Anikó, Sereg Krisztián

Istent keresem

Lk 10,21–42

„ ...pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink