Lezárult a Magyarországi Evangélikus Egyház által visszaigényelt ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezési folyamata

2011. október 12., szerda

Október 12-én lezárult a Magyarországi Evangélikus Egyház által visszaigényelt ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezési folyamata, miután a kormány részéről Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházügyi, Civilügyi és Nemzetiségi államtitkára és az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának főosztályvezető-helyettese, dr. Fedor Tibor Békéscsabán találkozott Gáncs Péter evangélikus elnök-püspökkel és Helfrich Péterrel, a MEE Országos Iroda Ingatlanrendezési Osztályának vezetőjével.

A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezését a többször módosított 1991. évi XXXII. törvény (Etv.) szabályozza. Ennek megfelelően 1948. január 1. után az olyan, kártalanítás nélkül államosított, beépített ingatlanokat igényelhették vissza az egyházak, amelyek az államosítást megelőzően hitéleti, vagy közösségi (oktatás-nevelés, egészségügyi, szociális, kulturális) célokra használtak, és az átvételt követően is hasonló célokra kívánnak használni.

„A kormány korábban határozatot hozott arról, hogy 2011. december 31-ig minden rendezésre váró ingatlanügyet meg fognak tárgyalni az egyházakkal, és ezzel a határidővel szeretnék a rendezés folyamatát befejezni – mondta el érdeklődésünkre Helfrich Péter. – Minden beterjesztett ügyet kormányegyeztető bizottsági folyamat során tárgyaltak meg, az ingatlanokat jegyzékbe foglalva, a jegyzéket a kormány elé terjesztve egyeztek meg velünk a kártalanításról, természetbeli- és pénzbeli-, illetve járadékos formában.”

A magyarországi egyházak igényeinek túlnyomó része valamilyen formában már rendezést nyert, legutóbb a Magyar Katolikus Egyházzal és a Magyarországi Református Egyházzal zárták le az ingatlanrendezés folyamatát.

2011. október 12-én a Magyarországi Evangélikus Egyházzal is sor került az utolsó egyeztetésre, a közvetlen megállapodások azonban egyes ügyek tekintetében még egészen 2011. december 31-ig folytatódnak. A kormány szándéka szerint december elején a Parlamentben konferenciát fognak rendezni, a folyamat ünnepélyes lezárásaképpen.

„Kormányoktól függetlenül meglepően konstruktív légkör jellemezte az ingatlanrendezések folyamatát, ez a pozitív hozzáállás jellemezte a mai találkozót is – nyilatkozta Gáncs Péter elnök-püspök. – Egyházunk kéréseit maximálisan figyelembe vették a tárgyalásokon. Megegyeztünk abban a kormány képviselőivel, hogy még ez évben természetben és anyagiak terén is a kárpótlásokat rendezik.”

Forrás: evangelikus.hu

Istent keresem

1Thessz 4,1–8

„...testvéreim, kérünk titeket, és intünk az Úr Jézus nevében...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →