Merj élni!

2015. október 14., szerda

A százhúsz éve született Zsindelyné Tüdős Klárára, a Nőszövetség magyarországi megalapítójára emlékezve ötödik alkalommal adták át a róla elnevezett díjat a kerületi nőszövetségek a MEÖT-székházban október 10-én.

P. Tóthné Szakács Zita, a Magyarországi Református Nőszövetség elnöke a Zsolt 34,8–9 alapján tartott áhítatában kiemelte: az istenfélők nem állnak egyedül a bajban, mellettük van Isten kijelentése, angyala. A harmincnegyedik zsoltárt nagy veszélyből szabadulva írta Dávid arról az Úrról, aki őt valóságosan megszabadította. – Az istenfélelem Isten ismeretét jelenti, aki Szabadítót adott, és Szentlelket az élet megéléséhez, aki a javamat akarja, és ezért dicsérem őt, bízom benne. Vannak emberi életek, amelyekben különösen látszik Isten munkája. A miénkben is jelen van, általunk munkál Isten a világban, és megvéd, hogy ügyének alkalmas eszközei lehessünk, és beszélhessünk ebben a felbolydult világban is a boldogságról – mondta a lelkipásztor.

Zsindelyné Tüdős Klára különösen mozgalmas életében is jól látszott Isten őrző jelenléte, amely a nagy mélységeket és magasságokat megjárt asszony életében egyértelműen a létbátorságban látszódott. Szabó Zsuzsa kecskeméti lelkipásztor a Nőszövetség alapítójának visszaemlékezéseiből rajzolta meg a szabadkőműves családból származó, híres divattervező és rendező asszony életútját. Zsindelyné Tüdős Klárának egy óévi házi úrvacsora készítette az utat, hogy a színházi-irodalmi-társadalmi élet magaslataiban járva is meghallja a hívó szót: akkora baj következik, hogy össze kell fogni – ahogy később az általa alapított Új Magyar Asszony című lap vezércikkében írja – „korának szenvedő, de bátor, józan lányait, akik a Bibliából töltekeznek” erdélyi mintára, nőszövetségben. S a Nőszövetség nem „plüssterítős asztal mellett rázta a csöngőt”, hanem Pilder Máriával az oldalán legutolsó tartalékait is odaadta a menekülőknek, hogy így tapasztalja meg Isten mindenre kiterjedő védelmét, gondoskodását, amellyel már öregen, vakon is meglátta, ki szorul vigasztalásra – mert a szociális segítség csak lelkigondozással együtt ér valamit.

Az előadás és a szerencsi gyülekezeti kórus szolgálata után minden egyházkerület előterjesztette díjazottját: Dunamelléken Jerémiás Béláné kiskunhalasi, Dunántúlon Kővári Borbála komáromi, Tiszáninnenen Mecsér Lajosné bükkaranyosi, Tiszántúlon Boros Gáborné gyulai nőszövetségi elnök vette át a Zsindelyné Tüdős Klára-díjat évtizedeken át végzett, bátor és szeretettel teli szolgálatukért.

A konferencia végén a december 6-i Kárpát-medencei imanap anyagát Halász Zsuzsanna, az idén április 11-én alakult Szerbiai Református Nőszövetség elnöke mutatta be. Idén immár tizedik alkalommal imádkoznak egymásért a Kárpát-medencei egyháztestek hívei, ezúttal a nehéz szórványhelyzetben élő szerbiai reformátusokért.

Bagdán Zsuzsanna, fotó: Asszonyi Eszter

Megjelent a Reformátusok Lapja október 18-i lapszámában.

Istent keresem

Jn 19,31–42

„Ezek pedig azért történtek, hogy beteljesedjék az Írás:” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink